Кредитні канікули

«Ми проаналізували публічні пропозиції на вебсайтах банків. За нашими даними кредитні канікули повністю або частково запровадили 30 банків. Тобто більшість банків, які активно працюють з населенням», — повідомили там.

У Нацбанку зазначають, що крім банків, кредитні канікули запровадили ще й більшість фінансових установ, які надають кредити населенню.

Читайте також: Кредитні канікули під час карантину. Як скористатись і які ризики

Водночас, низка українських банків працюють виключно з великим бізнесом, тому рішення про запровадження кредитних канікул для таких клієнтів ухвалюють в індивідуальному порядку.

Читайте також: Податкова розповіла, як сплачувати податки під час карантину

«Карантин не скасовує ваших зобов’язань за кредитом. Кредитні канікули не зменшують суму боргу. Зараз банки пропонують переважно відстрочку сплати тіла кредиту. Тобто клієнти тимчасово не платять основний борг, а от відсотки банки просять платити. Адже паралельно банки продовжують платити своїм клієнтам відсотки за депозитами», — пояснюють у Нацбанку та нагадують, що кредитні канікули не передбачають прощення кредиту позичальнику.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантині. Повний перелік заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину