«Під час ухвалення рішення ми спиралися на моделювання аналітиків Національної академії наук України та дані Міністерства охорони здоров'я, які свідчать, що пік захворюваності може настати на початку травня», — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Раніше він вже зазначав, що за розрахунками НАН України, очікуються ще два піки захворюваності: один орієнтовно в кінці квітня, другий — між 3 і 8 травня.

Читайте також: Шмигаль: Деякі карантинні обмеження можуть діяти ще два роки

«Водночас у нас є чіткий план виходу з карантину. Він складається з 5 етапів. Стартову точку цього плану ми називаємо «День К», тобто день кінця карантину. Для його початку є дві умови. По-перше, якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюється або коливається в межах 5%. По-друге, лікарні заповнені пацієнтами з COVID-19 менш ніж на 50%», — наголосив прем'єр.

Він зазначив, що за розрахунками експертів цей «День К» в Україні має настати 12 травня.

Читайте також: Які країни подолають коронакризу першими

«У нас є важливі завдання до цього часу, над якими ми працюємо: поступово збільшуємо кількість тестувань, покращуємо забезпечення лікарень та медиків, запроваджуємо систему Е-контролю за самоізоляцією як альтернативу обсервації та розроблюємо нові соціальні стандарти. Це насамперед носіння засобів індивідуального захисту, дотримання соціальної дистанції та постійна дезінфекція», — додав Шмигаль.

Страхування від COVID-19

Він зазначив, що «Україна неодмінно повернеться до звичного ритму життя, але загроза, на жаль, найближчим часом не зникне. І ми разом з усім світом маємо навчитися жити за нових умов».

Читайте також: Пом'якшення, але не закінчення. 24 квітня Кабмін оголосить, які заходи карантину будуть пом'якшені

Нагадаємо

  •  22 квітня Міністерство охорони здоров'я внесло на засідання Кабміну проєкт постанови про продовження карантину до 12 травня. Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.
  • Разом з тим МОЗ буде пропонувати пом'якшення карантинних заходів. Наприклад, прогулянки парками. Але ці прогулянки будуть обмежені за кількістю осіб і засобів індивідуального захисту під час прогулянок.
  • 24 квітня Кабмін оголосить, які заходи карантину в Україні будуть пом'якшені, але тільки в тому випадку, якщо в країні не буде «великої хвилі» захворювання коронавірусом.
  • У зв'язку з пандемією коронавірусу карантинні заходи на території України діють з 12 березня.
  • 25 березня разом з введенням надзвичайної ситуації по всій країні Кабмін продовжив його дію до 24 квітня.

Читайте також: Карантин посилюють. Список нових обмежень

  • Минулого тижня президент Володимир Зеленський сказав, що про пом'якшення карантинних заходів говорити зарано, оскільки «карантин — це те, що нас рятує».