Що кажуть в Укртранснафті

«Все технічне устаткування нафтотранспортної системи (трубопроводи, резервуарні парки, нафтоперекачувальні станції) було спроєктоване та побудоване, виходячи з її основного виробничого завдання — забезпечити надійне та безперешкодне транспортування нафти», — повідомили в Укртранснафті.

Також там зазначили, що українське законодавство не передбачає можливість зберігання нафти іноземними компаніями в українських резервуарах для нафти.

Читайте також: Що відбувається з цінами на нафту і як це позначиться на Україні

Нафту в Україну можна доставляти лише в режимі імпорту (що передбачає сплату податків та мит) та режиму транзиту.

Читайте також: Як світові фондові ринки відреагували на обвал нафтових котирувань

Пропозиція Нафтогазу

Нагадаємо, що напередодні виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявив, що Україна може запропонувати світу свої сховища для зберігання нафти. За його словами, зберігати нафту, зокрема, можна в ємностях Кременчуцького нафтопереробного заводу та у ємностях тих заводів, які вже не працюють.

Раніше повідомлялося

  • 20 квітня вартість квітневого ф'ючерса WTI впала до нуля, а потім і до від'ємних значень, вперше в історії. Котирування завершили торгову сесію на позначці мінус $37,63 за барель.

  • Напередодні, 12 квітня, країни ОПЕК+ домовилися скоротити видобуток нафти у травні-червні 2020 року на рекордні в історії показники, зокрема через брак сховищ для її зберігання. 

  • В нинішніх умовах, коли споживання нафти у всьому світі падає, а сховища швидко заповнюються — розмістити десь нафту стало проблемою. У результаті доводилося шукати тих, хто відкриє свої сховища в обмін на $30-40 за кожен барель.

  • Аналітики вважають, що скорочення обсягів видобутку на 9,7% буде недостатнім для того, аби пропозиція нафти відповідала попиту на неї та стабілізувала ціни.

Читайте також: Ціни на нафту падають, незважаючи на рекордне скорочення видобутку

  • Через коронавірус та запровадження карантину в усьому світі попит на нафту скоротився набагато більше, ніж на 10%. Тому скорочення видобутку на 9,7% не призведе до стабілізації цін.