Прогнози

«Ми вважаємо, що таке рішення буде обумовлено подальшим уповільненням інфляції до 2,3% у березні, що як і раніше нижче цільового орієнтиру НБУ в 5±1%. Додатковий чинник – значне падіння економіки України в цьому році, хоча і частково втрати вдалося компенсувати за рахунок девальвації гривні на 10% в березні», – йдеться в документі.

Goldman Sachs зазначає, що НБУ, ймовірно, уповільнить темпи зниження облікової ставки (раніше планувалося до 7% вже у 2020 році) через невизначеність із зовнішнім фінансуванням і різким зростанням бюджетного дефіциту до 7-8% ВВП.

Читайте також: Доступні кредити: НБУ може знизити облікову ставку до 7% вже в середині року

За оцінкою банку, Україна потребує $6-7 млрд зовнішнього фінансування в 2020 році, порівнянна сума потрібна в 2021-му.

«Ми очікуємо, що ці потреби будуть покриті за допомогою офіційних кредиторів України. Хід переговорів дозволяє припустити, що фінансування може скласти близько $10 млрд», – пишуть аналітики Goldman Sachs.

Історія

  • 12 березня НБУвирішив підтримати економіку в умовах ризиків епідемії коронавірусу і в шостий раз поспіль знизив облікову ставку відразу на 1 процентний пункт — до 10%.

  • До початку пандемії коронавірусу глава НБУ Яків Смолій заявляв, що облікова ставка може скласти 7% вже в 2020 році, хоча таке зниження планувалося не раніше 2021 року.

Як змінювалася ставка раніше

  • Цикл зниження облікової ставки почався в квітні минулого року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

  • Востаннє НБУ знижував облікову ставку 31 січня цього року відразу на 2,5% річних — до 11%.

  • Однією з причин зниження облікової ставки було досягнення середньострокової інфляції в межах 5% +-1 п. п.