1) Завершення періоду бюджетних платежів у тих, хто не встиг це зробити вчасно. Це підштовхне тих продавців-експортерів, хто не встиг розрахуватися з податків з державою. Збільшення пропозиції спрацює на користь гривні;

2) Зарахування валютної виручки українським компаніям відразу за минулу п'ятницю та цей понеділок, який був вихідним в Україні, але робочим в США та Європі. Банки зарахують цю валюту клієнтам сьогоднішнім днем і значна її частина відразу піде на міжбанк. Компаніям потрібна гривня, що також спрацює в плюс для нацвалюти;

Як депутати країні допомагали, а НБУ боровся з гривнею (відео)

3) Поточні ситуативні завдання найбільших гравців і поведінка НБУ. Регулятор традиційно буде викуповувати можливий надлишок долара в резерви (якщо він буде). Але в будь-якому випадку Нацбанк стане вичікувати дій з боку великих покупців та продавців, і лише потім — виходити чи не виходити на торги.

Фактор значного падіння цін на нафту — особливо не зіграє на нашому валютному ринку, тому що в реальності справа стосується в основному цін на поставку нафти у травні (більш того, після шоку на нафтовому ринку — вже пішла корекція цін) і більшість навіть найбільших українських операторів цього ринку — вже не встигнуть зібрати достатній фінансовий ресурс, щоб скористатися ситуацією. Хоча в перспективі, можливе подальше зниження цін на нафту в будь-якому випадку вигідно Україні.

За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій на міжбанку сьогодні складуть до $ 270-320 млн при здійсненні до 510-620 угод з коридором по долару у межах 27,00-27,25 гривень.

Оформити депозит і отримати «Бонус від Мінфіну»

Готівковий ринок продовжить постійно коригувати свої цінники в залежності від того, що відбувається на торгах.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,20 і продаж 27,25-27,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,33 гривень та продаж 27,35-27,45.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram