Що кажуть у Мінфіні

Розгортання світової коронакризи призвело до введення карантину у більшості розвинених країн світу, що вже призвело до істотного падіння економічної активності в світі, і має глобальний негативний ефект на динаміку світової торгівлі.

«Варіативність економічних прогнозів розвитку різних країн надзвичайно велика. Для України прогнози темпів зміни реального ВВП у поточному році також знаходяться в дуже широкому діапазоні — від зростання на 1% до падіння на 7,5%. При цьому міжнародні фінансові інституції надають прогнози на наступні кілька років: навіть МВФ і Світовий банк дають прогнозні оцінки зростання економік країн світу тільки на 2020-2021 роки», — йдеться в повідомленні.

Читайте також:Мінфін почав підготовку трирічної бюджетної декларації

«Висока волатильність на світових фінансових та товарних ринках та значний ступінь невизначеності щодо розвитку світової економіки в поточному році унеможливлює розробку надійного макропрогнозу на 2021-2023 роки, який повинен лягти в основу середньострокової бюджетної декларації», — відзначають в міністерстві.

Також повідомляється, що стабілізація ситуації з пандемією COVID-19 дозволить розробити більш реалістичні макроекономічні прогнози і дасть можливість їх використовувати для середньострокового бюджетного планування, що, в свою чергу, дозволить підготувати якісний документ про бюджетну політику на середньострокову перспективу.

«Зараз зусилля Мінфіну спрямовані на забезпечення виконання державного бюджету 2020 року, зокрема, фінансування заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом. Схвалені зміни до держбюджету на 2020 рік передбачають спрямування коштів на медичні потреби, допомогу вразливим групам населення, а також підтримку бізнесу. Всі міністерства продовжують аналізувати поточну ситуацію і розробляти кроки щодо мінімізації негативного впливу пандемії COVID-19», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: МВФ вважає середньострокове планування знаковою подією для України

Механізм бюджетного планування на три роки

  • 8 січня 2019 року екс-президент Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Закон створює правову основу для запровадження середньострокового бюджетного планування.

  • У прийнятому документі Мінфін відповідає за складання Бюджетної декларації, що визначає бюджетну політику на наступні три роки. Щорічно, спільно з іншими головними розпорядниками коштів держбюджету, оновлює її і подає відповідний проект Кабміну до 15 травня.

  • Кабмін щорічно, не пізніше 1 червня, своєю постановою схвалює оновлену Бюджетну декларацію.

  • Парламент, у свою чергу, до 15 липня може прийняти проект постанови про Бюджетну декларацію, яким прийняти її до відома та/або схвалити рекомендації ВР щодо бюджетної політики.