Чим аргументує

Обсяг фінансування держбюджету-2020, джерела якого викликають запитання, становить близько 150 млрд грн. Тому знадобиться близько 100 млрд грн дофінансування, говорить Паращій.

«Очевидно, що держава буде пробувати всі інші способи, крім друкарського верстата, щоб одержати необхідне фінансування. Якщо вдасться вийти на ринок євробондів, десь до осені 2020 року, буде велика допомога для держфінансів.

Читайте також: Чи загрожує Україні дефолт, і що буде, якщо НБУ включить друкарський верстат (відео)

Якщо ні, доведеться все-таки домовлятися з Національним банком, з держбанками, щоб вони взяли участь у фінансуванні „дірки“ держбюджету і, відповідно, щоб НБУ прямим або непрямим методом надрукував грошей близько 100 млрд грн», – зазначив Паращій.

Читайте також: Китай включив «друкарський верстат». Наслідки відчує навіть долар

Як уряд збирається наповнювати бюджет

Згідно з оновленим держбюджетом-2020, його дефіцит становить 274,5 млрд грн, або близько $10 млрд. Профінансувати більшу частину дефіциту уряд розраховує за рахунок ОВДП.

Паращій нагадав, що основним джерелом фінансування в 2019 році стали нерезиденти – $4,6 млрд. Однак цього року, за його оцінками, їх внесок знизиться до $1,2 млрд, а за рахунок офіційного фінансування вдасться залучити ще $3 млрд.

Читайте також: МВФ підтримує різке збільшення Україною бюджетного дефіциту

Відповідно, залишається питання $5,8 млрд за рахунок резидентів. В історії України максимальний обсяг фінансування з цього джерела — $1,9 млрд в 2016 році.

Читайте також: Рада прийняла «антикризові» зміни до бюджету-2020. Дефіцит бюджету збільшено в 3 рази

«Інфляція, нагадаю, у держбюджеті закладена близько 11% на кінець року, і, по ідеї, вона відповідає тому, що друкарський верстат таки включать», – підсумував аналітик, закликавши уряд і Нацбанк у такому випадку домовлятися про «правильні параметри емісії.

Що з боргами

Паращій уточнив, що борг на $8,2 млрд, з якого $4,3 млрд – зовнішній і $3,9 млрд – за ОВДП нерезидентів — будуть виплачувати за рахунок залучення офіційного фінансування і рефінансування ОВДП резидентів.

Читайте також: У президента пропонують НБУ викуповувати ОВДП у банків за низькими ставками

»Там питання ставки, але, зрозуміло, що це переважно банки. Вони з задоволенням перекредитують державу на ту суму, на яку вона буде погашати свої цінні папери", – вважає аналітик.

«Розмови про дефолт за міжнародними боргами безпідставні. „Дефолт тільки посилить проблему – дірка у фінансуванні буде ще більшою“, – підсумував він.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

Раніше повідомлялося

  • Нагадаємо, в оновленому бюджеті дефіцит збільшено більш ніж втричі — з 96,27 мільярда гривень до 298,4 мільярда гривень.
  • Державні доходи на 2020 рік зменшаться на 119,74 мільярда гривень — це 11% всіх доходів, які раніше очікували отримати, у вигляді податків, так і в якості прибутку держкомпаній.

Читайте також: Консенсус-прогноз. У 2021 році економіка відіграє лише половину карантинних втрат. Гривня подешевшає до 30 грн/$

  • Витрати бюджету зростуть на 82,39 мільярда гривень, з яких 64,67 мільярда гривень складе спеціальний фонд протидії коронавирусу. Разом з тим, левова частка державних витрат у бюджеті скоротиться.