Що кажуть в Європарламенті

«Радіо Свобода посилається на проект звіту Європарламенту, в якому засуджується дестабілізація та інші незаконні дії з боку Росії у країнах „Східного партнерства“ — Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні», — йдеться в повідомленні.

Передбачається, що документ можуть ухвалити в травні.

Також повідомляється, що Європарламент підтвердить суверенне право країн «Східного партнерства» на інтеграцію з ЄС. Офіційний Брюссель наголосить, що політика щодо країн східного блоку може сприяти процесу їх поступового вступу в Євросоюз.

Читайте також: ЄЦБ виділить 750 мільярдів євро для підтримки економіки єврозони

«Також, згідно з проектом звіту, Європарламент заявить про намір створити єдину економічну зону і підтримає поступову інтеграцію в енергетичний союз, транспортне співтовариство та єдиний цифровий ринок. Ще однією з пропозицій буде скасування роумінгу між країнами ЄС та учасницями партнерства», — наголошує видання.

Читайте також: Європейський центробанк заллє ринок грошима

Що відомо про програму

Програма «Східне партнерство» була запущена в 2009 році для зближення колишніх радянських республік з ЄС без явної пропозиції про майбутнє членство. Відтоді Грузія, Молдова та Україна підписали Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема угоди про вільну торгівлю.