Що буде з бюджетом

За підрахунками агентства, в травні бюджет Росії отримає менше $1 за кожен барель експортованої нафти марки Urals. Це пов'язано з тим, що податок на експорт нафти перераховується щомісячно з урахуванням середньої ціни на нафту марки Urals.

Bloomberg відзначає, що в травні він впаде на 87% — до $6,8 за тонну.

Для порівняння, в січні один барель нафти, поставлений на експорт, приносив у бюджет $10,5, у лютому — $10,7, в березні — $9,1, у квітні — $7,1.

Передісторія

12 квітня члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і ряд інших нафтовидобувних держав, включаючи Росію, домовилися про зниження видобутку нафти в травні-червні на 9,7 мільйона барелів на добу (б/д), або на 23% від рівня жовтня 2018 року (для Росії і Саудівської Аравії рівні відліку визначені окремо — 11 млн б/д).

Читайте також: Країни ОПЕК+ домовилася про найбільше в історії скорочення видобутку нафти

Росії, яка на початку березня в рамках попередньої угоди ОПЕК+ не захотіла збільшити свою квоту на скорочення видобутку з 0,3 млн барелів на добу до 1,5 млн б/c, тепер довелося погодитися знизити видобуток на 2,5 млн б/c. Якщо РФ виконає взяті на себе зобов'язання, її виробництво знизиться на 23%.

Загальні витрати федерального бюджету Росії залежать від базових нафтогазових доходів — доходів, розрахованих при ціні нафти $42,4 за барель в цьому році. Із-за падіння цін у березні російський бюджет недоотримав 22 млрд рублів, повідомляли в Мінфіні РФ.

Читайте також: Назад у 90-е. Ціна російської нафти Urals знизилася до $10

Втрати в квітні оцінюються відомством у розмірі 55,8 млрд рублів. У Мінфіні прогнозують, що в цьому році російський бюджет стане дефіцитним.