Пояснення Мін'юсту

«Згідно з положеннями Цивільного процесуального кодексу України, зазначена ухвала суду апеляційної інстанції не підлягає оскарженню в касаційному порядку», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рішення апеляційного суду лише підтвердило рішення, яке ухвалили у 2017 році. Останнє не передбачало стягнення коштів з Приватбанку, а лише зобов'язувало банк сплатити борг компаніям Суркісів.

«Щодо подальших дій Міністерства юстиції. Мін’юст як орган, який виконує судові рішення, жодних мільярдів з ПриватБанку зараз стягувати не буде, адже не було і немає судового рішення про стягнення цих грошей з банку.

Таке розгортання подій буде можливим лише у тому випадку, якщо офшорні компанії подадуть позови до суду про стягнення грошей (у разі відмови банку повертати їх з депозитів) і отримають судове рішення, яке підлягає примусовому виконанню», — наголосили у відомстві.

Передісторія

Київський апеляційний суд 15 квітня відхилив апеляційну скаргу та залишив у силі постанову Печерського райсуду, якою той зобов'язав Приватбанк виплатити понад $250 млн офшорним компаніям братів Суркісів.

25 лютого Печерський районний суд зобов'язав Приватбанк заплатити депозити офшорним компаніям братів Суркісів на суму понад $200 млн.

У лютому компанія Lumil Investments LLP і держвиконавець звернулися до Печерського райсуду Києва з проханням роз'яснити рішення цього суду від 9 лютого 2017 року про забезпечення позову пов'язаних з братами Суркісами компаній у справі про націоналізацію Приватбанку.

Читайте також: Суд переніс розгляд апеляції про виплату Приватбанком понад $250 мільйонів офшорам Суркісів

Рішенням НБУ в 2016 році Суркіси були визнані інсайдерами Приватбанку. НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Коломойський – акціонери телеканалу «1+1», що свідчить про зв'язок Суркісів з Приватбанком.