Основними учасниками міжбанку залишаться всі ті ж самі: великі місцеві компанії, нерезиденти та НБУ, але мотивація у них при здійсненні операцій на торгах зміниться.

На перше місце виходить фактор розрахунків бізнесу з бюджетом. Через триденні вихідні (включаючи понеділок 20 квітня із-за святкування Великодня) — у клієнтів залишається дуже мало часу для розрахунків з державою. По факту — сьогодні та завтра. Всім потрібна гривня і багато компаній будуть активно продавати валюту для забезпечення своїх розрахунків з бюджетом. Це збільшить статистику торгів і спрацює на користь нацвалюти. Експортери активізують свої продажі валюти. За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку складуть до $ 240-340 млн при здійсненні до 700 угод.

Крім цього, зовсім зменшать свої купівлі імпортери. Через скорочення виручки від реалізації — вони вже сильно скоротили свої покупки валюти на міжбанку, а зараз ще й повинні забезпечити проплати бюджету. Тому їм не до активних оплат зовнішніх контрактів, що скоротить попит на валюту з їхньої сторони.

Як депутати країні допомагали, а НБУ боровся з гривнею (відео)

Основними «підбурювачами спокою» на валютному ринку залишаться нерезиденти і від їх поведінки якраз й буде залежати реальний тиск на гривню. Саме купівлі банків з іноземним коріннями (СІТІ банк та ING банк) останнім часом і були причинами зростання курсу, після зміцнення гривні до рівня 27 гривень за долар ще на початку цієї неділі.

НБУ не втручатиметься у разі, якщо іноземці вирішать продовжити скупку долара на міжбанку, але із задоволенням вийде на ринок з його викупом в резерви, якщо така можливість сьогодні з'явиться.

Готівковий ринок буде уважно стежити за поведінкою міжбанку та коригувати свої цінники в залежності від того, що відбувається на торгах.

Тактика спекулянтів не зміниться — вони продовжать працювати на міжбанку «в дві сторони» та будуть активно намагатися розгойдувати курс протягом дня при щонайменшій можливості.

За прогнозом «Мінфіну» коридор щодо безготівкового долару буде сьогодні у межах 27,15-27,45 гривень.

 Оформити депозит і отримати «Бонус від Мінфіну»

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,33 і продаж 27,40-27,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,35 гривень та продаж 27,40-27,50.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram