Низький рівень попиту на кредитні ресурси у малого і середнього бізнесу пояснюється дуже просто — високі відсоткові ставки і недостатні терміни кредитування. Бізнесу було не вигідно платити високу ціну, а короткі терміни кредитування не дозволяли фінансувати за рахунок кредитів інвест проекти.

Протягом останніх років Український бізнес вважав головною перешкодою свого зростання — відсутність доступного кредитування. Цю думку у 2019 році підтвердило дослідження, проведене проектом USAID КЕУ — майже 40% опитаних підприємців підтвердило, що саме недостатнє фінансування робить швидкий розвиток неможливим. Протягом останніх 10 років основним джерелом інвестицій для МСБ був власний прибуток, що істотно знижувало можливості і темпи зростання і для МСБ, і для країни.

Гроші на розширення

Для того, щоб виправити ситуацію, що склалася, Кабінетом Міністрів України за підтримки Президента України Зеленського В. О. була розроблена державна програма «Доступні кредити 5-7-9%». Сама програма стартувала з початку лютого, а з 18 березня 2020 року дана програма доступна і клієнтам Банку Альянс. Програма дозволяє малому бізнесу отримати кредит на суму до 1,5 млн грн під низьку ставку — 5%, 7% або 9% річних, і на більш тривалі терміни — до 5 років. Кредитна ставка залежить від розміру бізнесу і виконання умов програми, а термін кредитування від напрямку інвестування. Такі умови стимулюють попит на кредитні ресурси і дозволяють підприємцям (або тим, хто планує відкрити свій бізнес) задуматися про більш швидке втілення в життя своїх бізнес ідей.

Наприклад, стартап можуть розраховувати на кредити під 5% річних, але тільки за умови, що протягом кварталу після отримання кредиту вони наймуть двох нових співробітників. Для тих компаній, які отримають кредит під 7 або 9% річних, ставка може бути зменшена на 0,5 відсоткового пункту за кожне нове робоче місце. Таким чином, будь-який підприємець, який створює нові робочі місця, може зменшити відсоткову ставку за кредитом до мінімального значення — 5% річних.

Програма зростання

Особливістю програми є те, що вона виділяє фінансування на певні цілі. Гроші можуть бути спрямовані на:

  • Придбання, модернізацію основних засобів та обладнання

  • Будівництво, реконструкцію, ремонт приміщень (окрім офісних приміщень)

  • Придбання комерційного автотранспорту

Для того, щоб фінансування отримали компанії і підприємці, які розуміють шляху свого розвитку і бачать способи досягнення поставлених цілей, програма передбачає складання бізнес-плану. Це дозволяє отримувати кредити не тільки вже працюючому бізнесу, але і стартап. Щоб позичальники серйозно ставилися до пропонованих ними проектів, програма містить умову, згідно з якою підприємці фінансують частину свого інвестиційного проекту — не менше 20% для чинного і не менше 30% для нового бізнесу, а 70-80% необхідної суми надає банк у вигляді кредиту.

Як це працює

Банк Альянс був одним з перших, серед комерційних банків, які стали уповноваженими для участі в державній програмі «5-7-9%» і вже на початку квітня Банк Альянс першим, серед уповноважених комерційних Банків, видав кредит за програмою «Доступні кредити 5 7-9%». «Ми перші, хто це зробив», — підкреслила голова правління банку Юлія Фролова.

«Ми кредитуємо як фізосіб-підприємців, так і юридичні особи, власниками яких є громадяни України. Клієнти отримають кредити, якщо їх діяльність відповідає параметру „50-50“ — їх дохід за останні 4 квартали не повинен бути більше 50 млн грн і середньорічна кількість співробітників не повинна перевищувати 50 осіб», — розповідає Юлія Фролова, голова правління Банку Альянс.

Банк Альянс пропонує МСБ клієнтам:

  • Кредити на термін до 5 років

  • Сума кредиту від 200 000 до 1 500 000 грн.

  • Пільгові ставки.

Для того, щоб отримати фінансування, позичальникам слід виконати кілька умов:

  • Для діючого бізнесу — прибуткова діяльність останній рік;

  • Бізнес-план із чітко викладеними цілями, на які будуть витрачені кредитні гроші — рахунки, кошториси, рахунки на поставку обладнання тощо.

Йдучи до відділення Банку Альянс підприємцям необхідно мати при собі звітність за 2019 рік. Аграрним компаніям, чия діяльність має яскраво виражену сезонність, — звітність за останні 4 квартали накопичувально. ФОП необхідно надати декларацію за останній рік.

У програмі пільгового кредитування беруть участь такі кредитні програми банку як «Альянс Бізнес Авто», «Альянс Бізнес Нерухомість» і «Стабільний розвиток».

«Ми віримо, що програма запустить повноцінне кредитування МСБ в країні, без якого, неможливе економічне зростання, а також дозволить нашим клієнтам модернізувати свої виробництва, створювати нові робочі місця, і в підсумку, зробити український мікро- і малий бізнес більш стійким», — резюмує Юлія Фролова.

У перспективі це безумовно буде позитивно позначатися на економіці країни, стимулювати повернення додому наших численних трудових мігрантів, що є однією з найважливіших задач як державної програми пільгового кредитування зокрема, так і України як держави, націленої на розвиток, в цілому.