Що означає цей крок

Сумарно ці кроки означають вливання у фінансову систему $43 млрд напередодні виходу даних про ВВП у п'ятницю, що, як очікується, вкажуть на скорочення економіки на 6,5% в першому кварталі — вперше більш ніж за 30 років.

Народний банк Китаю знизив процентну ставку в межах річного механізму середньострокового кредитування (MLF) до 2,95%, мінімуму з моменту введення цього інструменту у вересні 2014 року.

Читайте також: Китай включив «друкарський верстат». Наслідки відчує навіть долар

Ставка знижена на 20 базисних пунктів з попереднього рівня в 3,15%.

На що це вплине

Цей крок, імовірно, потягне за собою аналогічне скорочення ключової ставки за однорічними кредитами для першокласних позичальників (LPR). Таке рішення знизить вартість фінансування для компаній, що постраждали від пандемії.

За даними статистичного відомства Китаю, за два місяці 2020 року промвиробництво КНР впало на 13,5%. І це — найнижчий показник з 1990 року.

16 березня Центральний банк Китаю несподівано залишив ставку середньострокового кредитування на колишньому рівні — 3,15%.

Читайте також: Економіка Китаю починає відновлюватися — МВФ

Аналітики інвестбанку Goldman Sachs погіршили прогноз для ВВП Китаю в першому кварталі і говорять про спад економіки на 9%, порівняно з попереднім прогнозом зростання на 2,5%.

Читайте також: НБУ знизив ставку через низьку інфляцію. Економіці потрібен стимул для зростання

Раніше повідомлялося

  • За прогнозами, в результаті пандемії світова економіка різко скоротиться на 3% ВВП в 2020 році. Це більше, ніж під час фінансової кризи 2008-2009 років.
  • У базовому сценарії, згідно з яким пандемія припиниться у другій половині 2020 року та її стримування може бути поступово ослаблене, зростання світової економіки прогнозується на 5,8% в 2021 році у міру нормалізації економічної активності, чому сприятиме політична підтримка.
  • Міжнародний валютний фонд очікує спаду ВВП України у 2020 році на 7,7% і зростання в 2021 році на 3,6%.