Коли списувати

«Банк може списати знецінені фінансові активи у разі відсутності обґрунтованих очікувань щодо їх відновлення», — повідомляє НБУ.

Списання відбувається, якщо за таким активом сформовано резерв відповідно до вимог МСФЗ 9 «Фінансові інструменти» у повній сумі його валової балансової вартості та наявності одного або кількох з таких критеріїв:

  • прострочення погашення суми боргу або його частини становить понад 36 місяців;

  •  за попередні 36 місяців банком не отримано суттєвих платежів (більше 10% від балансової вартості такого активу);

Читайте також: Смолій назвав обсяг проблемних кредитів в українських банках

  • банком не отримано суттєвих надходжень від реалізації застави чи звернення стягнення на забезпечення, або банк не мав доступу/права викупу/стягнення застави протягом попередніх 36 місяців;

  • банк тричі поспіль не зміг здійснити продаж такого фінансового активу;

  • у банку є інформація, що заборгованість за цим активом була списана іншим банком.

У той же час банк не має права визначати більш сприятливі критерії списання знецінених активів боржників, які є пов’язаними із банком особами. При цьому Нацбанк зазначає, що списання не є прощенням боргу.

Банк також може продовжувати заходи з врегулювання заборгованості для її відшкодування.

Читайте також: Частка непрацюючих кредитів в банках вперше за останні роки опустилася нижче 50%

Банкам доручено щороку, починаючи з 2020 року, до 1 жовтня аналізувати знецінені активи на предмет наявності цих критеріїв та списувати їх. Відповідна інформація має надаватися Національному банку до 1 листопада поточного року.

Зазначені критерії визначені постановою правління НБУ №49 від 13 квітня 2020 року. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Передісторія

За підсумками 2019 року обсяг проблемних кредитів (NPL) в українських банках вперше за останні роки виявився нижче 50% та на 1 січня 2020-го склав 48,4% (мінус 4,5 п. п. за рік).

Якість кредитних портфелів покращилась в банках усіх груп, крім банків з російським капіталом

 Підібрати вигідний кредит онлайн