Чому потрібно ухвалити до травня

«Я впевнений на 200%: після того, як ми проголосуємо банківський закон, протягом трьох тижнів ми отримаємо транш. Це заголовок, який зумовлений нашою переговорною поліцією з кредитором, і це зрозуміла позиція».

Голова фракції «Слуга народу» додав, що транш від МВФ Україні необхідно отримати до кінця травня, оскільки на цей період припадає найбільший платіж за зовнішніми боргами.

Читайте також: За позику віддяка. Мінфін підрахував, скільки Україні потрібно виплатити за зовнішніми боргами

Арахамія припускає, що проголосувати у другому читанні за законопроект депутати встигнуть до 5 травня. За його словами, якщо ж прийняття законопроекту в другому читанні затягнеться, то у всієї країни можуть бути проблеми.

Чому цей законопроект важливий

Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування шкоди тільки в грошовій формі.

Також у законі зазначено, що визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

«Антиколомойський закон» є основним prior action МВФ, який має виконати Україна, щоб для неї була відкрита нова програма кредитування.

Раніше повідомлялося

  • Нагадаємо, фінальна версія проекту закону №2571-д про банки наприкінці березня була узгоджена з Міжнародним валютним фондом. 30 березня Верховна Рада прийняла законопроект у першому читанні.
  • Після цього депутати подали до нього 16 335 правок. За словами депутата Железняка, понад 13 тисяч поправок внесли депутати «Слуги народу».