Як оцінюють ситуацію в НБУ

У Нацбанку зазначили, що міжнародних достатньо резервів для згладжування надмірних коливань на валютному ринку, а ліквідності банків - щоб впоратися з підвищеним попитом на зняття готівки.

«Ліквідність банків зараз перевищує 200 млрд грн. Ще понад 30 млрд грн є в касах банків», - йдеться в повідомленні НБУ.

Що впливало на стан резервів у березні

Станом на 1 квітня міжнародні резерви України склали $24 92 млрд.

Зменшення міжнародних резервів протягом березня було обумовлено, насамперед, значними обсягами валютних інтервенцій Національного банку, спрямованими на згладжування надмірних курсових коливань через ажіотажний попит на валюту з боку бізнесу і населення.

Читайте також: Нацбанк у лютому поповнив резерви майже на $700 мільйонів

Обсяг валютних надходжень від експорту в березні зберігався на стабільному рівні. Однак попит на валюту з боку бізнесу і населення значно зріс через ажіотаж на початку карантину.

Читайте також: Міжнародні резерви України зросли на $300 мільйонів

Чистий продаж валюти в березні склав $2 189,6 млн. Усього НБУ продав $2 453,6 млн, а купив – $264 млн.

Крім того, уряд спрямував на обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті. У цілому було спрямовано $1124,3 млн (в еквіваленті).

Ці витрати з резервів були врівноважені новими надходженнями на користь уряду. Протягом місяця Мінфін залучив $873,2 млн і 276,9 млн євро за рахунок розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті.

Інвестиції у Фонд облігацій ICU: 16-20% річних + бонус від «Мінфіну»

Раніше повідомлялося

  • На початку року в НБУ заявили, що золотовалютні резерви України у 2020 році перевищать $29 млрд, незважаючи на період пікових виплат за зовнішніми боргами.
  • За підсумками 2019 року міжнародні резерви зросли на 22% і на 1 січня 2020-го склали $25,3 млрд (в еквіваленті).
  • Загальна сума чистої купівлі Нацбанком валюти в 2019 році склала $7,9 млрд. У НБУ відзначали, що це найвищий показник за останні 14 років.