Що обговорили

«Весняні збори МВФ цього року не у Вашингтоні, а в кабінетах у кожній країні. Для НБУ вони розпочалися зі спілкування з директоркою МВФ із центробанкірами та міністрами фінансів з економік, що розвиваються, Європи про те, наскільки глибоким спадом обернеться для регіону криза COVID-19», — повідомив Смолій.

Читайте також: МВФ полегшить борговий тягар 25 найбіднішим країнам світу. Список

На яку допомогу від Фонду розраховує Україна

За словами голови НБУ, наразі Україна проводить переговори з МВФ про початок нової кредитної програми, розмір якої складе від $5,5 мільярда до $8 мільярдів доларів, а термін — 3 роки.

Нова кредитна програма необхідна Україні, щоб пройти пікові виплати за державними боргами, які настануть у травні, липні та вересні 2020 року, а також профінансувати дефіцит державного бюджету, який Рада 13 квітня збільшила до рекордних 300 мільярдів гривень.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

Перший транш нової програми МВФ може скласти $4 мільярди. Його мають зарахувати прямо до бюджету України.

Загалом протягом 2020 року уряд сподівається отримати від фонду щонайменше $5 мільярдів. Однак для цього необхідно виконати вимоги МВФ. Зокрема, ухвалити закон про банки, до якого депутати внесли понад 16 тисяч правок.

Читайте також: Дефолту не буде навіть без співпраці з МВФ — міністр фінансів

Раніше повідомлялося

  • МВФ може додатково виділити $5 мільярдів на покриття дефіциту держбюджету України. Про це раніше повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.
  • Нагадаємо, 13 квітня Рада підтримала закон про зміни до держбюджету на 2020 рік — так званий бюджет надзвичайної ситуації.
  • Дефіцит бюджету, згідно з документом, збільшити більш ніж утричі — з 96,27 мільярда гривень до 298,4 мільярда гривень.
  • Державні доходи на 2020 рік зменшаться на 119,74 мільярда гривень.
  • Витрати бюджету зростуть на 82,39 мільярда гривень, з яких 64,67 мільярда гривень складе спеціальний фонд протидії коронавірусу. 

Читайте також: «Мінус» гроші на субсидії ЖКГ, «плюс» — на пенсії