З огляду на зниження котирувань в останні декілька днів — особливо активної скупки валюти з боку реального сектора не спостерігається. Імпортери сподіваються на подальше падіння курсу і не поспішають укладати угоди, а ось продавців час підпирає. У аграріїв — посівна, у металургів — хронічна нестача обігових коштів у гривні та у всіх без винятку — наближення періоду бюджетних платежів.Тому пропозиція валюти на міжбанку є і при низькому попиті — все це грає на користь гривні.

Що може зруйнувати цей сприятливий момент для нацвалюти — перегиби з інтервенціями у НБУ (перевикуп долара на міжбанку і створення його штучного дефіциту) та можливі дії нерезидентів, які поступово продовжують виходити з українських ОВДП. Правда — останнім часом роблять вони це дуже акуратно і невеликими порціями, щоб не підірвати ситуативно котирування та не купуватися потім на піку курсу.

Фактор первинного ринку ОВДП не спрацює — Мінфін (як ми і прогнозували) скасував сьогоднішнє розміщення облігацій.На готівковому ринку — теж немає суєти та зростання попиту, а ліквідність банківського сектора зараз перестала безпосередньо впливати на курс — занадто вже вона зараз сконцентрована на невеликому числі фінустанов і це не дає гривневому навісу сильно тиснути на котирування. Спекулянти продовжать працювати на міжбанку «в дві сторони», а Нацбанк при перевищенні пропозиції над попитом — буде викуповувати долар через інтервенції.

За прогнозом «Мінфіну» обсяги операцій на торгах у цей вівторок складуть до $ 330 млн при укладанні до 640 угод з коридором по долару у межах 26,80-27,15 гривень.

 Оформити депозит та отримати «Бонус від Мінфіну»

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,70-26,95 і продаж 27,10-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,00-27,10 гривень та продаж 27,15-27,25.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram