Що кажуть в НБУ

«Національний банк проти того, аби знову випускати з пляшки «джина інфляції та девальвації». Адже через емісію гривня стрімко знеціниться, а ціни стрімко зростуть. Це шлях в нікуди», — повідомив Сологуб.

Відео: Чи загрожує Україні дефолт, і що буде, якщо НБУ запустить друкарський верстат

У Нацбанку вважають, що емісія (випуск) гривні призведе до інфляції, яка найболючіше вдарить по доходах малозабезпечених українців, яких держава, навпаки, має захищати.

Профінансувати дефіцит у Нацбанку пропонують за допомогою зовнішніх позик, зокрема у МВФ.

Читайте також: Дві умови. МВФ може збільшити розмір допомоги Україні до $8 мільярдів

«Наша країна має позитивний досвід співпраці з міжнародними партнерами. Зараз ми знаходимося на фінальному етапі перемовин з МВФ та іншими донорами. Ця співпраця забезпечить притік валюти в Україну. Кошти покриють дефіцит бюджету», — повідомили у Нацбанку.

Читайте також: Дефолту не буде навіть без співпраці з МВФ — міністр фінансів

Нагадаємо

  • МВФ очікує на остаточне ухвалення українським парламентом законодавства про реструктуризацію банків, а також внесення змін до держбюджету-2020 у зв'язку з поширенням коронавірусу. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

  • Зміни до держбюджету Рада ухвалила сьогодні, 13 квітня.
  • 31 березня Рада прийняла закон про обіг земель сільськогосподарського призначення і схвалила в першому читанні законопроект про банківське регулювання. До другого читання депутати внесли понад 16 000 поправок. Коли їх будуть розглядати — поки не відомо.

Читайте також: Помилок 90-х уникатимуть. Нацбанк не фінансуватиме бюджет