На кого вплине криза

«300 тисяч безробітних — це ті люди, які звернулися за реєстрацією в центри зайнятості. Насправді, безумовно, безробіття більше, не всі реєструються, не всі чекають допомоги по безробіттю. Перший, хто «ліг», — це мікробізнес, малий бізнес.

Середній — трошки ще тримається, у великого (бізнесу — ред.) трохи більша подушка безпеки. І відповідно, держава повинна допомагати мікробізнесу та малому бізнесу. Він перший «ліг», і він перший зможе піднятися», — заявила Лібанова.

Читайте також: Які бізнеси найбільше постраждали від карантину

За її словами, малий бізнес у жодній країні світу не створював економічних проривів. Але це та сфера діяльності, яка забезпечує величезну соціальну функцію — соціальну зайнятість. Саме ця сфера дає робочі місця найвразливішим верствам населення.

Читайте також: Карантин з користю. Хто найбільше заробляє на ізоляції

П'ять програм допомоги бізнесу

Перша — програма щодо спрощення реєстрації безробіття, у межах якої планують створити можливість для дистанційного подання заяви на виплати у зв'язку з тимчасовою втратою роботи, а також збільшити мінімальний розмір цих виплат.

Друга програма передбачає допомогу з тимчасового безробіття для підприємств.

Читайте також: Стратегія виходу з карантину. У травні на роботу, а транспорт запустять до початку червня (відео)

Третя програма — для компаній, які вимушено не працюють, але хочуть зберегти працівників. За словами міністра економіки, такі компанії можуть звернутися в Держслужбу зайнятості для оформлення виплат, які потім будуть перенаправлені на картки працівників.

Також міністр економіки анонсував дві програми підтримки малого та мікробізнесу.

Ідеться про програму, яка передбачає компенсацію ставок за кредитами для дрібних підприємців при умові повного збереження робочих місць.

Читайте також: Доступні кредити. Кабмін і НБУ хочуть розширити програму 5-7-9%

Другий варіант підтримки малого та мікробізнесу — так звана програма «Малі гроші».

«Є багато компаній, у яких немає кредитів. Компанія має потребу в коштах для виплати зарплат. У такому випадку компанія може звернутися в банк і отримати кредит під 5% в розмірі 3-х або 6-місячної суми фонду оплати праці під держгарантії уряду», — розповів міністр.