Що купили

При цьому PIF скористався зниженням котирувань акцій в умовах пандемії коронавірусу і падіння цін на нафту і викупив акції норвезької Equinor ASA, англо-голландської Royal Dutch Shell, французької Total SA і італійської Eni SPA.

Видання повідомляє, що саудити викупили близько 14,5 млн акцій Equinor на $ 200 млн. Частка PIF в Equinor після завершення операції складе 3,40% і фонд буде 12-м за величиною акціонером компанії.

Читайте також: Жорсткий ультиматум. Саудівська Аравія вимагає від РФ найбільшого скорочення видобутку нафти

При цьому розмір і сума придбаних цінних паперів в інших компаніях не відома. Однак, за даними WSJ, частка PIF у Royal Dutch Shell становить 2,17%, в Total — 1,87%, у Eni — 0,49%. Загальна вартість куплених акцій оцінюється в $ 1 млрд.

З початку року акції Equinor подешевшали на 23%, Royal Dutch Shell — 35%, Total — 31%, а Eni — 33%. При цьому ціна бареля нафти марки Brent впала на 52%.

Представник Саудівської Аравії, на який посилається WSJ, заявив, що подібні угоди можливі і в майбутньому. «PIF знову стає активним на ринку… Я не здивуюся, якщо ми побачимо подібні угоди знову», — зазначило джерело.

Читайте також: Саудівська Аравія збільшить обсяг видобутку нафти. Що це означає

Передісторія

9 квітня ціни на нафту зростають на тлі того, що гравці чекають нових домовленостей щодо зниження видобутку нафти.