Після недавнього активного зниження курсу як на міжбанку, так і на готівковому ринку — вчора його в черговий раз вирішили качнути вгору. Причому — почалося все з безготівкового долара, де після купівель одного з банків з іноземним капіталом курс продажу долара підтягнули до рівнів у 27,40 гривень і вище, а на цьому фоні з радістю накрутили курс й обмінки.

НБУ навмисно або ненавмисно, але запізнився з реакцією і продавався лише під вечір по 27,40. Особливо це ринок не вгамонило, хоча при оперативному ранковому виході регулятора — цього б взагалі не відбулося. Заробили на цьому спекулянти всіх рівнів.

За фактом сьогодні на міжбанку панує досить великий сумбур.

З одного боку — економіка продовжує перебувати на карантині, особливого попиту на валюту з боку реального сектора немає. І основні покупки вчорашній банк-порушник спокою робив для нерезидентів, що виводять свої ресурси, отримані від погашень ОВДП і для «дочок» іноземних компаній, що репатріюють свої дивіденди. Тобто — це вже не стільки виробничий сектор, скільки багато в чому спекулятивні капітали гравців з ОВДП.

З іншого — всім експортерам вигідніше продатися подорожче і спільно з аграріями (у них посівна) — вони навіть дуже не проти знову погратися з курсом. А на малооб'ємному ринку, та ще й разом зі спекулянтами — це досить нескладно зробити.

На нашу думку спроби покачати курс (причому як вгору, так і вниз) сьогодні продовжаться і на міжбанку, і на готівковому ринку. Дуже шкода, що замість того, щоб займатися реальним сектором і його підтримкою в такий складний період — за фактом і НБУ, і більшість банків в основному все більше грузнуть в банальних валютних спекуляціях. А вони ніколи не допомагали зростанню жодної економіки, тим паче з такою сировинною моделлю, як в Україні.

Невизначенність подальшої поведінки курсу — ось те основне, що буде сьогодні головним мотиватором для міжбанку.

Із зовнішніх чинників — опосередковано зіграє початок сьогодні офіційних консультацій країн ОПЕК + щодо подальших перспектив квот з видобутку нафти. Підкилимні переговори з цих питань й не припинялися, звинувачення лунали з усіх боків і сьогодні всі ці нафтовидобувні країни повинні озвучити це вже в офіційному форматі.

Іноземці тікають з ОВДП, безробіття зростає. Чому гривня зміцнюється (відео)

Як швидко домовляться і чи домовляться взагалі — ось ключова інтрига найближчих днів. Від цього залежать ціни на нафту (їх зараз усіма способами намагаються підтягнути вгору) і побічно — обстановка на всіх світових сировинних майданчиках (не тільки по нафті) та на валютному ринку за всіма основними парами валют. У тому числі й по парі євро / долар, від поведінки якої буде залежати і курс євро щодо гривні.

Валютні ралі по євро дуже вірогідні і багато спекулянтів найближчим часом будуть на цьому активно заробляти як на зовнішніх ринках, так і на нашому міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну» — обсяги операцій на торгах у четвер складуть близько $ 190-230 млн при укладанні до 440 -570 угод з коридором по долару на торгах у межах 27,10-27,45 гривень.

На нашу думку — основна частина покупців сьогодні ще не готова на подальше зростання курсу і активно побореться за його зниження. Упершись у відсутність значного попиту на валюту — і продавці будуть змушені зменшити свої апетити.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,35 і продаж 27,45-27,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,10-27,40 гривень та продаж 27,45- 27,75.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram