Шляхи виходу з кризи

«Детальний план виходу з кризи є, він опрацьовується. Напрямів зараз кілька, тому що нинішня криза унікальна для світу. Це не фінансова криза, з якою ми стикалися у минулому. Її спровокував абсолютно несподіваний чинник, який подіяв на ланцюжки контактів світової торгівлі», — сказав Петрашко.

Уряд буде розглядати як традиційні рецепти відновлення економіки, так і нетрадиційні.

Читайте також: Фонд для боротьби з коронавірусом вирішили зменшити на третину

«Ми плануємо найближчим часом сконцентруватися на підтримку українських підприємств через ті інструменти, які вже є — локалізацію у держзакупівлях, підтримку аграрного сектору, використання інструментів підтримки експорту та збереження цінової стабільності в Україні», — сказав міністр.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи. Три сценарії

Міністр упевнений, що український експорт, насамперед аграрний, стане не просто затребуваним на світових ринках, а критично важливим. Цей чинник уряд планує використовувати для підтримки українських громадян, малого та середнього бізнесу за допомогою спеціальних програм кредитування.

Ключове завдання з подолання кризи, за словами Петрашка, — це відновлення всіх сервісів, які перестали працювати і повернення роботи людям.

Читайте також: Друкувати гроші і зупинити економіку. Яких помилок може припуститися влада під час карантину

Раніше повідомлялося

  • Падіння ВВП України в січні-лютому 2020 року склало 0,2%. У МЕРТ зазначають, що в лютому тільки деякі підвиди окремих галузей (металургія і авіатранспорт) почали відчувати негативний вплив поширення у світі COVID-19.
  • Водночас наголошують, що пандемія коронавіруса та істотне падіння цін на світових ринках, введення карантину в Україні та інші обмеження серйозно вплинуть на виробничу сферу, особливо в першому півріччі цього року.

Читайте також: Світова економіка вже увійшла в рецесію — глава МВФ

  • Нагадаємо, Кабмін погіршив прогноз по інфляції, зарплаті й ВВП у раніше опублікованому макроекономічному прогнозі на 2020 рік.
  • У Кабміні очікують падіння ВВП на 4,8% і номінальний ВВП на рівні 3 трлн 985 млрд грн. Інфляція на кінець року, за прогнозами, складе 11,6% (раніше 5,6%)