На даний момент всередині блоку сформувалися принципові розбіжності в питанні розподілу тягаря витрат, що наростають.

Після 16-годинного обговорення, яке тривало всю ніч, президент Єврогрупи Маріо Сентено повідомив, що переговори будуть продовжені в четвер.

У березні лідери ЄС доручили міністрам фінансів погодити пакет антикризових заходів протягом двох тижнів. Цей термін закінчується в четвер. Міністри сподівалися домовитися про комплекс заходів, які забезпечили б економіці підтримку в розмірі 500 млрд євро.

У їх числі:

  • надання бізнесу додаткової ліквідності,
  • сприяння урядам регіону у фінансуванні програм збереження робочих місць,
  • відкриття пільгових кредитних ліній для європейських урядів, що мають проблеми з доступом на фінансові ринки.

Джерела, обізнані про хід переговорів, повідомили, що міністри зайшли в глухий кут при обговоренні двох ключових питань.

Представники Італії вимагали, щоб їхні колеги взяли на себе пряме зобов'язання розглянути питання про випуск спільних облігацій єврозони в рамках антикризових заходів і на етапі відновлення після кризи. Однак такий підхід не підтримують Нідерланди, Німеччина і деякі інші країни.

Читайте також: Боротьба з коронавірусом. Уряд Італії виділяє бізнесу 400 мільярдів євро

Існують побоювання, що через відсутність спільних облігацій південні європейські країни, які є особливо крихкими економіками, ще більше загрузнуть в боргах. А це, в свою чергу, створить ризик формування всередині єврозони дворівневої економіки.

Міністри також розійшлися в позиціях щодо умов доступу до пільгових кредитних ліній у рамках Європейського стабілізаційного механізму. Нідерланди входять в число країн, які наполягають на тому, щоб надання такої підтримки погоджувалося з зобов'язанням проведення середньострокових економічних реформ.

Читайте також: Іспанія найближчим часом введе базовий дохід для своїх громадян

У середу вранці міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц закликав Європу об'єднатися і знайти «хороший компроміс».

Міністр фінансів Нідерландів Вопке Хекстра відповів, що його країна проти випуску спільних облігацій і вважає, що доступ до кредитних ліній повинен бути пов'язаний з реформуванням економіки.

«Це, в першу чергу, — криза охорони здоров'я, — написав він пізніше в Твіттері. – Дуже важливо, щоб Європа виділила на це додаткові кошти».