Головними з внутрішніх мотиваторів для учасників торгів будуть три:

1) чи продовжаться розпродажі валюти з боку держструктур, що створює істотне перевищення пропозиції над попитом і дозволяє Нацбанку викуповувати надлишок долара в резерви і при цьому поступово знижує котирування міжбанку;

2) наскільки активні будуть аграрії та металурги з продажу своєї валютної виручки;

3) як масово скуповуватимуть валюту «дочки» іноземних компаній, які виводять дивіденди і чи стануть нерезиденти — власники наших ОВДП продовжувати з них поступово виходити та виводити в доларах та євро свої ресурси.

Поки нерезиденти і «дочки» своїми операціями з купівлі валюти потонули в обсязі її пропозиції з боку місцевих гравців та своїми діями сильно курс не підтягнули.

Із зовнішніх — безумовно майбутнє засідання країн ОПЕК +, яке повинно пройти завтра і буде присвячено поведінці цих найбільших гравців на ринку нафти. Пристрасті там тільки зростають, ніхто не хоче поступатися і заяв та обвинувачень з усіх боків лунає багато. Це відразу відображається на цінах на нафту і опосередковано — на всіх ринках, в тому числі й валютному. Для України найбільш важливим є реакція пари євро / долар, тому що це впливає на курс євро щодо гривні. А тут якраз — можливі нові ралі, що миттєво будуть змінювати курс євро щодо гривні.

Іноземці тікають з ОВДП, безробіття зростає. Чому гривня зміцнюється (відео)

За нашими розрахунками — обсяги операцій на торгах у середу складуть близько $ 250-330 млн при укладанні до 490-610 угод. Головну роль сьогодні в формуванні тренда по курсу, як і раніше, буде грати Нацбанк з його цінниками при інтервенціях.

На готівковому ринку наступила хитка стабілізація і якщо наші політики не додадуть активних приводів для інформаційного розгойдування курсу та нагнітання пристрастей серед громадян — власники обмінників та спекулянти на міжбанку сьогодні працюватимуть тільки в форматі «з обороту» і «в дві сторони».

Періодичні спроби визначитися з можливостями зростання котирувань звичайно ж стануться, але вони можуть швидко впертися в небажання покупців переплачувати.

За прогнозом «Мінфіну» коридор по долару на торгах в середу, 8 квітня перебуватиме у межах 27,05-27,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,70-27,00 та продаж 27,05-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80-27,00 гривень та продаж 27,06-27,30.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram