Жорсткий ультиматум

Ер-Ріяд фактично вимагає, щоб Росія скоротила видобуток більше всіх. Тобто в поодинці прибрала з ринку ті 1,5 млн барелів на добу, які стали причиною для розбіжностей і розвалу угоди ОПЕК + на минулих переговорах на початку березня. Тоді Москва не прийняла скорочення видобутку на такий обсяг для всіх учасників угоди.

Сторони в цілому згодні, що видобуток в сукупності треба знизити на 10 мільйонів барелів на добу, питання тільки, як розділити весь обсяг.

Читайте також: Назад у 90-і. Ціна російської нафти Urals впала до $10

Зазначається, що за версією Саудівської Аравії, її квота зменшиться на 3 млн барелів, у ОАЕ, Іраку і Росії – на 1,5 млн. Але розрахунок пропонується проводити від поточних рівнів, вже після того, як країни ОПЕК різко наростили видобуток. Так, Ер-Ріяд підняв її з 9,8 млн барелів до 12,3 млн, це означає, що скорочення відносно березня складе тільки 0,5 млн барелів. У ОАЕ видобуток зріс на 1 млн барелів, у Іраку – на 200 000.

Передісторія

На проведенні першої зустрічі ОПЕК після зриву угоди наполягла Саудівська Аравія. Початково вона була запланована на 6 квітня.

Саудівська Аравія також розглядає можливість зниження видобутку нафти до рівня нижче 9 млн барелів на добу (б/д), однак лише за певних умов.

Читайте також: Як вплине обвал фінринків і вартість нафти на гривню. Прогноз експерта

Путін запропонував країнам-учасницям ОПЕК + скоротити загальні обсяги добування нафти на 10 млн барелів на добу від рівня першого кварталу 2020 року. Окрім того, він обвинуватив Саудівську Аравію в обвалі цін на на нафту.

Пізніше ОПЕК і Росія відклали до 9 квітня зустріч, заплановану на понеділок, на тлі суперечки між Москвою і Ер-Ріяд про те, хто винен у падінні цін на нафту.