Майже всі 100 магнатів втратили гроші за період з 31 січня по 31 березня. І тільки 9 з цієї сотні вдалося зберегти свої статки. Причому всі щасливчики виявилися з Китаю.

«Китай став відносним переможцем, його фондові ринки виявилися стійкішими до вірусу, ніж американські і європейські майданчики», — сказав Руперт Хугеверф (Rupert Hoogewerf), голова і головний дослідник Hurun Report.

За останні два місяці впали всі глобальні біржі. Виріс тільки базовий індекс Китаю — на 0,2%. Але не тільки цим пояснюються успіхи китайських багатіїв.

«Вірус спровокував сплеск попиту у всьому світі на медичне обладнання. Карантин призвів до буму попиту на обладнання для відеоконференцій для бізнесу та дистанційне навчання для дітей. Також, що дивно, у виграші опинилися китайські виробники свинини», — сказав Хугеверф.

Наприклад, до когорти найуспішніших можна зарахувати Еріка Юань Чжена, засновника і генерального директора платформи відеоконференцій Zoom Video Communications ZM.

За два місяці його статок зріс на 77%, або на $ 3,5 млрд до $ 8 млрд. Цей стрибок стався завдяки поширенню технології Zoom для онлайн-конференцій і навчальних курсів під час кризи.

Минулого тижня Юань сказав, що кількість щоденних користувачів зросла з 10 млн в наприкінці грудня до більш ніж 200 млн у минулому місяці. Однак удача Юаня може бути недовгою через позицію США, які активно чинять опір впливу Китаю, що зростає.

Нью-Йорк вже запровадив заборону на використання Zoom для більш ніж 1 млн студентів нібито через те, що програма не забезпечує політики конфіденційності.

Цілком прогнозовано збільшилися стантки власників компанії-постачальника лікарняного обладнання Mindray Medical International. Наприклад, тільки за один тиждень березня Чи Ситин, її співзасновник і генеральний директор, збільшив свій капітал на $1,3 млрд, або на 11% — до $13,2 млрд.

Компанія з Шеньчженя виробляє обладнання для моніторингу та реагенти для аналізів крові, які користуються великим попитом. Статки ще одного засновника Mindray Medical International Сюі Хана за той же період зросли на $1,3 млрд — до $12,8 млрд. 53-річний Сюй очолює раду директорів Mindray.

Найнесподіванішим виявився успіх власника Muyuan Foods Циня Инлиня. Компанія спеціалізується на виробництві свиней і є другим за розміром виробником свинини в Китаї. За минулі два місяці він додав до свого особистого статку у $22 млрд ще $3 млрд.

Але причина проста. Оскільки свиняча індустрія в Китаї була зруйнована африканською чумою свиней, а обсяги виробництва скоротилися, ціни різко зросли і збагатили тих, хто може утримувати здорових тварин і підтримувати навіть помірний рівень виробництва.

Найбільшим невдахою кризового періоду виявився Бернар Арно, глава французького конгломерату розкоші LVMH (Louis Vuitton, Moet, Hennessy). За словами Хуруна, його статки за час кризи вже скоротилися на $30 млрд.