Чому «схудли» резерви

Зменшення міжнародних резервів упродовж березня було зумовлене, насамперед, значними обсягами валютних інтервенцій Національного банку, спрямованими на згладжування надмірних курсових коливань через ажіотажний попит на валюту з боку бізнесу та населення.

Що вплинуло на резерви

  • по-перше, операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку. У березні обсяг валютних надходжень від експорту зберігався на стабільному рівні, однак попит на валюту з боку бізнесу та населення значно зріс через ажіотаж навколо поширення коронавірусу в Україні та у світі.

Читайте також: Міжнародні резерви України зросли на $300 мільйонів

Чистий продаж валюти у березні сягнув $2 189,6 млн. Загалом НБУ продав $2 453,6 млн, а купив – $264 млн.

  • по-друге, операції Уряду з управління державним боргом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті загалом було спрямовано $1124,3 млн (в еквіваленті). З них $536,7 млн сплачено за ОЗДП, $409,3 млн – за зобов’язаннями Уряду України та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду. Решта коштів сплачена за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями.

Ці витрати з резервів були врівноважені новими надходженнями на користь уряду. Упродовж місяця Уряд України залучив 873,2 млн дол. США та 276,9 млн євро за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих у іноземній валюті;

Читайте також: Коронавірус і Україна: чому гривня втримається

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют) та інші операції Національного банку, внаслідок яких резерви зросли на $16,6 млн (в еквіваленті).

Як зріс обсяг резервів з початку року

  • Станом на 1 лютого міжнародні резерви України, за попередніми даними, склали $26 292,8 млн в еквіваленті.
  • У січні вони зросли на 3,9% і досягли найвищого рівня з листопада 2012 року.
  • Раніше з НБУ заявили, що золотовалютні резерви України у 2020 році перевищать $29 млрд, незважаючи на період пікових виплат за зовнішніми боргами.
  • За підсумками 2019 року, міжнародні резерви зросли на 22% і на 1 січня 2020 року склали $25,3 млрд (в еквіваленті).
  • Загальна сума чистої купівлі Нацбанком валюти в 2019 році склала $7,9 млрд. У НБУ зазначали, що це найвищий показник за останні 14 років.