Основна причина — активізація продавців валюти на фоні дуже млявого попиту. Головну роль сьогодні в формуванні тренда по курсу зіграє Нацбанк. Навіть не великі гравці і навіть не «дочки» іноземних компаній та нерезиденти. Надто вже серйозний перекіс в бік пропозиції виник на ринку з самого ранку.

Дефолт відміняється? МВФ отримав своє: ринок землі та Приват. Як реагує курс та економіка (відео)

За чутками серед банкірів (яким ми у даному випадку повністю довіряємо) — на торги почали виходити з продажем не тільки аграрії (необхідно фінансувати посівну), але й металурги (потрібно підтримувати свою поточну госпдіяльність навіть під час карантину) та НАК «Нафтогаз» з його дочірними компаніями (наближається період виплати дивідендів державі і йому потрібна «жива» гривня для цих розрахунків).

Така масована пропозиція не перекривається покупцями і у Нацбанку з'являється відмінний шанс в черговий раз поповнити резерви. При цьому, якщо не так давно він продавав валюту за рівнями істотно вище 28 гривень (пік — по 28,35), то зараз викуповує її в межах 27,20-27,25 гривень, а сьогодні вже з ранку купив близько $ 100 млн за 27,10.Такая ось арифметика регулятора.

Аукціону з розміщення ОВДП сьогодні не буде — Мінфін скасував його після консультацій з первинними дилерами і тому практично лише цінники Нацбанку (як єдиного універсального покупця) і сформують поточний курсової тренд на міжбанку.

 Найвигідніші ставки за вкладами в доларах

Бачачи ситуацію на торгах — швидко просідає і готівковий ринок на фоні знову приниклих «адептів секти долар по 30». Поки буде режим карантину — особливого попиту на валюту не очікується, чим і користується зараз як НБУ, так і власники обмінників.

За прогнозом «Мінфіну» коридор по долару у вівторок, 7 квітня перебуватиме у межах 27,00-27,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,50-27,00 і продаж 27,10-27,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,80 гривень та продаж 26,85-27,35.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram