Чому гривня зміцнилася

«Відчутний прогрес у прийнятті законів, необхідних для підписання угоди з МВФ, був основним чинником, який посприяв зміцненню гривні минулого тижня. Закон про ринок землі сільгосппризначення був прийнятий в остаточній редакції, а закон про компенсації власникам націоналізованих банків — в першому читанні», — зазначив експерт.

Нагадаємо, що прийняття цих двох законів є попередньою умовою укладення угоди з МВФ, яка дозволить Україні отримати необхідне фінансування для виплат по зовнішній заборгованості та для компенсації втрат від пандемії коронавірусу.

Читайте також: Яких сюрпризів очікувати на валютному ринку (прогноз «Мінфіну»)

Прогноз експерта

За словами Мартиненка, через негативні новини про поширення епідемії і нові карантинні обмеження цілком імовірні ризики подальшого ослаблення національної валюти.

«За відсутності нового значного негативу, пов'язаного з коронавірусом і за збереження курсу влади на угоду з МВФ ми очікуємо, що найближчим часом обмінний курс буде близький до рівня 28 грн/$. Не виключено, що укладення угоди з МВФ спричинить ще один крок обмінного курсу в бік зміцнення гривні», — підсумував представник ICU.

Читайте також: Обмінний курс гривні стабілізувався. Найближчим часом стрибків не буде — НБУ

Раніше повідомлялося

  • Ситуація на валютному ринку стабільна і контрольована. За останній тиждень попит і пропозиція на іноземну валюту в Україні вирівнялися. Про це заявив директор департаменту фінансової стабільності Нацбанку Віталій Ваврищук.
  • Минулого тижня, з 30 березня по 3 квітня, НБУ купив на міжбанківському валютному ринку $ 248 млн. Продавати валюту з резервів вперше з початку карантину не довелося.

Читайте також: НБУ розповів, хто розхитує ринок. Валюту купують українські компанії, нерезиденти ні до чого