Чим аргументує

«Я введу значні мита, якщо вони не домовляться, і ціни залишаться на нинішньому рівні», — заявив Трамп на брифінгу.

За його словами, через падіння цін на нафту страждають і Росія, і Саудівська Аравія, а збиток від їх спору відчувається у всьому світі.

Читайте також: Назад у 90-ті. Ціна російської нафти Urals знизилася до $10

Водночас, за словами Трампа, енергетика США «повністю незалежна» від поставок енергоресурсів з-за кордону, оскільки в країни є власні запаси нафти.

"І якби ввели мита, то ми, по суті, говорили б: «Ми не хочемо іноземну нафту, ми просто будемо використовувати свою», — додав Трамп.

Читайте також: Що там в Росії. Як північний сусід переживає падіння цін на нафту

Водночас Трамп не вважає, що мита доведеться вводити. За його словами, ні Росія, ні Саудівська Аравія «не отримують користі» від сформованої на ринку ситуації.

Передісторія

  • 5 березня 2020 року представники 14 країн ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією прийняли рішення про додаткове скорочення видобутку нафти на 1,5 млн барелів на добу.
  • Водночас, члени ОПЕК не змогли домогтися укладення угоди про масштабне скорочення видобутку нафти з Росією та іншими, що не входять в організацію виробниками, через це ціни на паливо почали активно знижуватися.

Читайте також: Найбільше падіння з 1991 року. Ціни на нафту впали на 30%

  • Вже 9 березня, у перший робочий день після розпаду угоди ОПЕК+, ціни на нафту впали майже на третину, до 31,43 долара за барель, повторивши антирекорд, встановлений під час війни в Перській затоці в 1991 році.
  • 11 березня 2020 року ціни на нафту зросли в надії, що американські нафтові компанії скоротять обсяги виробництва.
  • Пізніше Саудівська Аравія заявила, що готова збільшити обсяги поставок нафти в Європу до трьох разів і продавати її по 25 доларів за барель.

Читайте також: Скільки коштуватиме долар в Україні в епоху дешевої нафти