Як і весь минулий тиждень — основну роль у формуванні тренда по курсу гратимуть великі гравці та Нацбанк, але до цього ще додасться фактор купівлі валюти «дочками» іноземних компаній. Зазвичай це дає додатковий заробіток спекулянтам, які в такі моменти не проти нажитися на більш поступливих за курсом іноземцях. Але це при звичайній ситуації на міжбанку, а не в період кризи та карантину.

Дефолт відміняється? МВФ отримав своє: ринок землі та Приват. Як реагує курс та економіка (відео)

Імпорт різко скорочується. Причому — в усіх сегментах. Людям не до дорогих покупок імпортної техніки або товарів й виручка від реалізації у імпортерів скоротилася. Звідси і падіння попиту з їхнього боку на валюту.

З пропозицією — краще, експортери намагаються хоч щось продати (особливо в частині  тої сільгосппродукції, на яку поки немає обмежень нашого уряду і яку зараз досить активно купують інші країни через карантин). Та й аграріям треба фінансувати посівну. Тому — при ситуативному зростанні пропозиції бачимо досить низький рівень попиту.

Що може змінити цю вигідну ситуацію для гривні? Нерезиденти, які мають гривню від попередніх погашень ОВДП і частково все ж ті самі «дочки» іноземних компаній, які по рішенню материнських компаній будуть купувати валюту для виведення дивідендів. Але поки їх обсяги легко перекриваються пропозицією аграріїв, що дає Нацбанку шанс на викуп надлишку долара на торгах. Що він і робить ще з минулого тижня.

На момент завершення статті стало відомо, що НБУ сьогодні вже в перший раз вийшов на торги і купує долар по 27,25 гривень. Ми впевнені, що він продовжить по можливості це робити й далі протягом дня.

За прогнозом «Мінфіну» коридор по долару у понеділок, 6 квітня перебуватиме у межах 27,12-27,45 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,25 і продаж 27,45 -27,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,00-27,25 гривень та продаж 27,35-27,40.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram