Як змінилися ціни у світі

Середнє значення індексу продовольчих цін FAO, який відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на основні види продовольства, склало в березні 172,2 пункта, що на 4,3 відсотка нижче, ніж було в лютому.

Індекс продовольчих цін FAO — це показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Його розраховують на основі середніх значень індексів цін на п'ять товарних груп: зернові, м'ясо, молочні продукти, рослинні масла і цукор.

Читайте також: Макропрогноз оновили. Інфляція 11,6% та долар 29,5

«Зниження цін в основному обумовлюється тенденціями попиту, а не пропозиції. На тенденції попиту впливають все гірші економічні перспективи», — сказав старший економіст FAO Абдолреза Аббассіан.

Читайте також: Ціни зросли через психологічні чинники. Це не повинно вплинути на інфляцію — НБУ

Найбільше падіння відзначається для індексу цін на цукор, який знизився на 19,1%. Серед причин — зниження попиту на споживання поза домом, що пов'язано із заходами самоізоляції, а також зменшення попиту з боку виробників етилового спирту у зв'язку з різким падінням цін на сиру нафту.

Організація також зазначила про істотне падіння індексів рослинного масла, молока і зернових. Зниження склало 12%, 3% і 1,9% відповідно.

А що в Україні

  • 23 березня мережа супермаркетів «АТБ» заявила про підвищення цін на ряд продуктів харчування і товари першої необхідності в умовах карантину, запровадженого в Україні у зв'язку з коронавірусом.

Читайте також: Хто винен у тому, що ціни в магазинах пішли вгору

  • 26 березня Антимонопольний комітет відкрив справу проти постачальників продуктів харчування і найбільших мереж продовольчих магазинів Києва.
  • 1 квітня глава столичного відділення Антимонопольного комітету Олексій Хмельницький заявив, що за останній тиждень ціни на основні продукти харчування в магазинах Києва не зростають. За його словами, ціни на продукти першої необхідності вирівнялися, а деякі навіть знизилися.
  • 2 квітня мережа «АТБ» повідомила, що знижує торговельну націнку на продукти першої необхідності на 2-8% з 1 квітня. Також компанія знімає обмеження на продаж продуктів в одні руки.

Читайте також: Мінекономіки буде стежити за цінами у супермаркетах і наявністю продуктів