Чому зросли ціни на продукти

У Нацбанку зазначають, що через ажіотажний попит на продукти, який спостерігався останніми тижнями, ціни значно зросли.

Частково це було зумовлено тим, що ринки й багато торговельних точок не працювали. У НБУ вважають, що це було короткострокове зростання цін, викликане психологічним чинником. 

Читайте також: Хто винен у тому, що ціни в магазинах пішли вгору

Яка ситуація зараз

«Уже сьогодні ми бачимо, що ситуація поступово поліпшується, і ціни на продукти, які здорожчали, поступово знижуються. Тому наразі ми не розглядаємо значного впливу на інфляцію у зв'язку з цим ажіотажним попитом.

У будь-якому разі ми дуже ретельно відстежуємо ситуацію. У разі якщо буде підвищення інфляції, це, безумовно, буде закладено в наш прогноз і в наші дії щодо монетарної політики», — зазначив заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Читайте також: Макропрогноз оновили. Інфляція 11,6% та долар 29,5

Передісторія

  • 23 березня мережа супермаркетів «АТБ» заявила про підвищення цін на низку продуктів харчування і товари першої необхідності в умовах карантину, запровадженого в Україні у зв'язку з коронавірусом.
  • 26 березня Антимонопольний комітет відкрив справу проти постачальників продуктів харчування і найбільших мереж продовольчих магазинів Києва.
  • 1 квітня голова столичного відділення Антимонопольного комітету Олексій Хмельницький заявив, що за останній тиждень ціни на основні продукти харчування в магазинах Києва не зростають. За його словами, ціни на продукти першої необхідності вирівнялися, а деякі навіть знизилися.
  • 2 квітня мережа «АТБ» повідомила, що знижує торгову націнку на продукти першої необхідності на 2-8% з 1 квітня, також компанія знімає обмеження на продаж продуктів в одні руки.

Читайте також: Мінекономіки буде стежити за цінами в супермаркетах і наявністю продуктів