Що кажуть банкіри

«Будемо сподіватися, що далі травня цей карантин не триватиме. Якщо він затягнеться на червень, то банки будуть морально допомагати бізнесу, але багато що залежить від уряду. Треба уряду думати не про те, де взяти грошей, щоб прогодувати бізнес, який стоїть, а шукати можливості запустити хоча б деякі галузі, щоб пожвавити економіку», – розповів заступник голови правління Таскомбанку Сергій Бочаров.

«Вчора відбулося посилення карантинного режиму. Ходять версії, що карантин буде продовжено до 15 травня. Якщо все це буде затягуватися в травні, а може, й до 1 червня, то дії банків будуть адекватними», – пообіцяла голова правління Альфа-Банку Вікторія Михайльо.

Читайте також: Карантин посилюють. Список нових обмежень

Що довше триватиме карантин, то більшим буде удар по економіці та банках.

«Ми увійдемо в досить важку ситуацію глибокої рецесії. Будуть галузі, які будуть важко виходити з цієї кризи: і сфера обслуговування, і туризм, і ритейл частково, – підкреслює банкір. – Банки будуть переглядати свої KPI, скорочувати витрати. Ми вийдемо з цієї кризи іншими. І ті заходи, які ми впроваджуємо на час карантину, стануть постійними, прописаними в законодавстві».

Вона нагадала, що криза – це «і втрати, і можливості».

«Треба цим скористатися і створити для себе й країни нові можливості», – вважає Михайльо.

На думку Бочарова, багато що залежить від дій держави.  «Головне, щоб вони не запустили верстат, якщо криза буде затягуватися», – зазначив банкір.

Заступник голови правління ПУМБ Артур Загородников вважає, що українці вже хочуть повернутися на свої робочі місця.

«Це питання хвилює багатьох. І більшість громадян, які засиділися на вимушеному карантині, готові відновити роботу в офісі з дотриманням заходів підвищеної безпеки і навіть зі скороченням зарплати», – навів банкір дані останнього опитування EBA.

Передісторія

  • 25 березня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.

  • Уряд запровадив в Україні карантин у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19 спочатку на три тижні — з 12 березня по 3 квітня.

  • З 15 березня держава на два тижні закрила кордони для іноземних громадян, а з 17 березня — повністю закрито авіасполучення.

  • З 17 березня по всій Україні закрили заклади харчування, торгові центри, перукарні, розважальні заклади. Продовжують роботу: продуктові і господарські магазини, аптеки, АЗС, банки і банкомати, страхові компанії.

  • З 23 березня в Києві заборонили рух громадського транспорту, зокрема метро. Перевозять тільки медиків, рятувальників, поліцейських, комунальників, працівників продуктових магазинів та аптек, а також співробітників стратегічних підприємств.