Як і раніше, основну роль у формуванні тренда по курсу гратимуть великі гравці та Нацбанк. А ось тут якраз і криється певна інтрига.

Через карантин ділова активність в країні на мінімумі і на міжбанку чітко стало зрозумілим, що покупців все менше, а ось з продавцями — дещо краще — тобто пропозиція при млявому попиті вже декілька днів переважає.

Це тисне на курс і Нацбанк навіть почав викуповувати надлишок долара на торгах. Вчора він це робив у межах 27,50 гривень, що й не дало курсу істотно просісти нижче такого порога.

Сьогодні ситуація повторюється вже з самого ранку та в кінцевому підсумку цінник НБУ (а ми впевнені, що поповнення резервів його зацікавить і він вийде на ринок) — стане основним орієнтиром для міжбанку по курсу. Почому Нацбанк буде викуповувати долар на міжбанку — основне, що буде хвилювати сьогодні великих операторів.

Дефолт відміняється? МВФ отримав своє: ринок землі та Приват. Як реагує курс та економіка (відео)

З іншого боку — НБУ може дати ринку продовжувати тиснути на долар і не виходити на торги, що створить передумови к рівням у 27-27,20 гривень за долар на міжбанку вже на початку наступного тижня.

Навіть «дочки» іноземних компаній, у яких зараз починається період перерахування дивідендів материнським компаніям (щомісяця в першій декаді) своїм попитом поки не перекривають ту пропозицію, яка зараз ситуативно виникла на торгах через застій у економіці у зв'язку з карантином.

Тому інтриги дві: чи вийде НБУ (ми впевнені, що вийде) і якщо так, то скільки коштуватиме долар при інтервенції.

На момент завершення статті вже стало відомо, що НБУ вже вперше вийшов на торги і купив близько $ 50 млн по 27,39 гривень. Але на цьому поки закінчив і пішов з міжбанку. Ми впевнені, що це не останній вихід регулятора за сьогодні.

За прогнозом «Мінфіну» за рахунок підтримки долара з боку Нацбанку і викупів його на торгах — коридор по ньому сьогодні буде у межах 27,22-27,50 гривень.

За рахунок вчорашнього аукціону НБУ з продажу готівкового долара (продав з пропонованих їм $ 280 млн всього $ 241,5 млн і закрив цим всі виставлені заявки великих банків) — частково знижується ажіотаж і на готівковому ринку. У великих банках з видачею доларових вкладів стало трохи легше, але в невеликих — ця проблема ще зберігається.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,35 і продаж 27,59-27,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,40 гривень і продаж 27,55- 27,70.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram