За що переживають українці

Про побоювання економічної кризи заявили 87 % опитаних (64 % респондентів дуже переживають через це, 23 % – «скоріше хвилюються»).

Більше двох третин респондентів (69 %) схвильовані через те, що не зможуть придбати необхідні ліки. Ще майже половина (47 %) хвилюється через те, що не зможе купити необхідні продукти (52% – не хвилюються).

Як довго ви протримаєтеся зі своїми заощадженнями в карантині? (опитування)

І лише 25 % схвильовані через те, що доведеться скасувати важливі події або поїздки.

Дві третини респондентів заявили, що у них була робота до введення карантину. Серед них 35% зазначили, що продовжують працювати у звичайному режимі після введення обмежень, 29% – працюють дистанційно, 32% – знаходяться у відпустці за власним бажанням. Ще 4% опитаних повідомили, що втратили роботу.

Майже 60 % респондентів зазначили, що їх заощаджень, за умови припинення отримання доходів, вистачить менше, ніж на місяць. Ще 16% заявили, що їм вистачить заощаджень на строк до 2-х місяців, 7% – до 3-х місяців, 6% – до півроку, 3% – до року і більше.

Методика проведення опитування

  • Опитування проводилося серед населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення.

  • Вибіркова сукупність: I хвиля 1000 респондентів (25-27 березня 2020 року), II хвиля 1000 респондентів (28-30 березня 2020 року).

  • Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 4 %.

  • Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера).