Як оцінюють ситуацію в НБУ

«Справді, протягом березня ми спостерігали підвищений попит на іноземну валюту — це більше пов'язано з напруженням і нервозністю на фінансових ринках. Всі розуміли, що починається економічна криза — тривала рецесія. Вона починається не тільки в Україні, а й у всьому світі.

І населення, і бізнес хотіли якось убезпечитися. Вони різко збільшили купівлю валюти, але Нацбанк повністю задовольняв ажіотажний попит.

Ми не допускали різких коливань обмінного курсу і спостерігаємо, що протягом останнього тижня попит і пропозиція вирівнялися», — розповів Ваврищук.

Читайте також: Попит на валюту падає. 1 квітня НБУ не продавав і не купував валюту

Він додав, що на сьогодні обмінний курс стабілізувався.

«На наше переконання на сьогодні немає жодних побоювань щодо можливого різкої зміни курсу гривні найближчим часом», — зазначив Ваврищук.

Читайте також: Чи впорається гривня з карантином

Як НБУ згладжував коливання курсу

  • Протягом березня 2020 року НБУ купив на міжбанківському валютному ринку $264 млн і продав $2 453,6 млн.
  • Чистий продаж за місяць склав $2 189,6 млн.
  • Нагадаємо, що за весь 2019 рік Нацбанк купив на міжбанківському валютному ринку $8 462,6 млн, продав – $529,23 млн.

Читайте також: НБУ розповів, хто розхитує ринок. Валюту купують українські компанії, нерезиденти ні при чому

Попит на валюту серед населення

  • На відміну від паперової готівкової валюти, онлайн-обмін валюти доступний 24/7 у більшості банків, і населення активно цим користується. У кінці березня, за даними НБУ, збільшився продаж валюти.
  • Чиста купівля населенням безготівкової валюти з початку березня склала чверть мільярда доларів.
  • На готівковому ринку в кінці березня населення переважно продавало валюту. Давався взнаки дефіцит паперового долара. У касах банків спостерігався дефіцит валюти через перебої з авіасполученням внаслідок закритих кордонів. Але до кінця місяця доставили спочатку євро, потім і долари. На сьогодні дефіциту валюти в касах банків немає.

Читайте також: НБУ порадив українцям не приймати імпульсивних рішень. Депозит в гривні — все одно вигідніше, ніж долар під матрацом

Порівняти ставки депозитів на сьогодні