Знизилася майже до мінімуму питома вага невеликих клієнтів (малого та середнього бізнесу), а основну скрипку зараз грають: 1) великі металурги (хоча вони теж просіли); 2) аграрії (тут трохи краще з обсягами реалізації); 3) нерезиденти (вони зараз після погашень облігацій або навіть по довгограючим паперам — їх розпродають та виходять поступово з українського ринку); 4) сам Нацбанк (він періодично виходить на торги з інтервенціями для згладжування курсових коливань або з аукціонами з продажу готівкового долара з метою поповнення кас банків). До речі, Нацбанк проведе аукціон на близько $ 280 млн для підкріплення кас банків найближчим часом.

За рахунок карантину і звуження всього валютного ринку дуже добре себе почувають спекулянти. Вони і сьогодні продовжать працювати як у форматі «в дві сторони», так і по можливості — будуть намагатися качати курс протягом сесії в моменти виходу на торги великих покупців та продавців.

Дефолт відміняється? МВФ отримав своє: ринок землі та Приват. Як реагує курс та економіка (відео)

Але попит на валюту з боку реального сектора знижується — позначається як падіння ділової активності, так і різноспрямовані очікування бізнесу в частині наслідків прийняття закону про землю і «антіколомойского». Хоча обидва з них вже активно намагаються заблокувати, зірвати друге читання і т.д. Тому частина бізнесменів очікує досить швидкого заходу нових грошей від МВФ (що на їхню думку підтримає гривню на ринку), а частина побоюється зриву цього процесу і очікує подальшої девальвації нацвалюти. Так вони не мають згоди у своїх прогнозах розвитку подій найближчим часом — і поводяться на міжбанку відповідно.

Думка «Мінфіну» — закони остаточно ухвалять, хоча політичні торги все ще тривають. Гроші МВФ зайдуть частинами і перший транш — не раніше кінця квітня- середини травня. До цього моменту ключове — нова редакція бюджету (відправлений на доопрацювання) і розмір дири в доходах держави за цей час. Крім цього — дуже важливий термін карантину. Україна практично не готова до «довгого» ступору економіки і його можливе продовження після 24 квітня (а чутки про це ходять активні) — істотно підірве і так кволі показники нашого бюджету і ВВП по всьому 2020 року. Та відіб'ється і на наступних двох-трьох роках теж.

За прогнозом «Мінфіну» сьогодні обсяги операцій на валютному ринку складуть $ 240- 380 млн при здійсненні від 490 до 680 угод при коридорі по долару у межах 27,50-27,85 гривень.

При необхідності ми побачимо на ринку Нацбанк з черговою інтервенцією по згладжуванню курсових стрибків.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,20-27,60 і продаж 27,75-28,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,60 гривень та продаж 27,73-27,90.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram