По факту — основні кроки для отримання кредитів МВФ та інших міжнародних організацій — зроблені, що потенційно знижує ризики фінансових «негараздів», хоча й не вирішує цю проблему повністю.

Валютний ринок і основна частина великих гравців, звичайно налякані закладеним у проект скоригованого бюджету на 2020 рік середньорічного курсу долара 29,4 гривні (замість попередніх 27 гривень), але його відправка депутатами на доопрацювання — вселяють певний, хоча і обережний оптимізм у бізнесу та частково у населення. Тому вчорашні події у Верховній Раді — поки спрацюють на зміцнення гривні.

Аукціон з розміщення гривневих ОВДП Мінфін сьогодні скасував після консультації з первинними дилерами. Поки інтересу до них з такою прибутковістю особливого немає, новий міністр фінансів тільки призначений, бажання закуповуватися цими паперами у нерезидентів (на фоні проблем з коронавірусом) суттєвого не спостерігається. Тому чиновники взяли паузу. Це не вплине сьогодні на поведінку міжбанку.

Спрацюють три основних мотиватора:

1) Завершення місяця і кварталу — компаніям навіть з урахуванням карантину треба закривати звітну дату, що активізує їх на всіх ринках, у тому числі й на валютному;

2) Період відшкодувань ПДВ експортерам триває, що додасть їм гривні на рахунки і частково закриє необхідність у продажу валюти. Це працює проти нацвалюти;

3) Загальний настрій ринку на позитив (після вчорашніх рішень депутатів) і зниження тиску на готівковому ринку (вчора НБУ продав банкам обіцяні раніше $ 180 млн готівкових доларів і вони підуть на підкріплення кас та обмінників фінустанов). Це психологічно знижує ажіотаж як на міжбанку, так і в обмінниках.

Чи загрожує Україні дефолт, і що буде, якщо НБУ запустить друкарський верстат (відео)

Звичайно, спроби спекулянтів знову покачати курс протягом дня триватимуть, але сьогодні вже багато хто з них будуть намагатися зіграти «на пониження», тим більше, що дефіцит гривні в останній день кварталу відчуває весь бізнес, що дозволить гривні потіснити долар на торгах.

При ситуативному надлишку валюти на міжбанку — НБУ спробує повернути частину раніше витрачених доларів у резерви через її купівлю на міжбанку.

По прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах 31 березня складуть до $ 360 млн при укладанні до 640 угод (за рахунок ефекту закінчення звітного періоду) з коридором по долару у межах 27,65-28,05 гривень. Будуть активні спроби зіграти «на пониження» на вчорашніх новинах.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,50-28,00 і продаж 28,05-28,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,20 гривень та продаж 28,30-28,50.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram