Які квартири купують

Порівняно з 1 кварталом минулого року, обсяг продажу квартир на первинному ринку Києва та області майже не змінився, розповідає Саакян.

Разом з тим зросла кількість придбаного житла в сегменті 1-кімнатних квартир. Кількість проданих 3-кімнатних та багатокімнатних незначно зменшилася.

Читайте також: Акції від забудовників Києва: що змінилося в роботі компаній в умовах карантину

«Саме 1-кімнатні квартири викликають стійкий інтерес у потенційних покупців. З початку року квартири площею 35-46 м2 становили до 70% від усього продаваного житла», — зазначила Анжеліка Саакян.

За крок від столиці: рейтинг забудовників передмістя Києва

За її даними, понад 50% всіх однокімнатних квартир у житлових комплексах, що будуються, купують в перші 6-9 місяців від початку будівництва, коли ціна найнижча.

Експерт розповіла, що більше 60% всіх 1-кімнатних квартир купують для їх подальшого перепродажу на стадії введення будинку в експлуатацію, або ж для подальшої здачі в оренду.

Із чим пов'язаний попит

«На сьогодні збільшення попиту на 1-кімнатні квартири зумовлено очікуваним зниженням прибутковості депозитних вкладів більш ніж на 1/3, що змушує багатьох шукати альтернативні можливості для примноження накопичених коштів», — наголосила Анжеліка Саакян.

Оформити депозит з бонусом від «Мінфіну»

Чи буде попит надалі

Представник забудовника вважає, що до кінця року попит на 1-кімнатні квартири може зрости сумарно на 8-10%.

На її думку, потенціал попиту багато в чому залежатиме від ефективності вжитих заходів по боротьбі з вірусом, плану Кабміну щодо подолання кризових явищ в економіці, стабілізації курсу національної валюти, реформуванні будівельної сфери, а також від політичної стабільності.

Рейтинг найбільших забудовників Києва

Раніше «Мінфін» писав

Девальвація гривні й песимістичні прогнози щодо курсу на найближче майбутнє можуть істотно змінити розклад на ринку нерухомості і ціни на квартири.

Тим, хто зберігає заощадження у валюті, зараз вигідно купувати житло в новобудовах. Курс долара вже зріс, а переписувати гривневі прайси забудовники ще не почали. Але з'явилися і додаткові ризики — незрозуміло, як будуть будувати будинки під час карантину, і напередодні обіцяного експертами економічної кризи.

У тих, хто орієнтується на вторинку, з'явився шанс вибити у продавців великі знижки. Або почекати з новосіллям і дочекатися загального зниження цін. Те, що воно станеться, ріелтори вже майже не сумніваються.

«Мінфін» розбирався, як обвал гривні вплинув на ринок нерухомості.