Крім цього, 30 березня депутати розглядатимуть правки до бюджету в цей складний період (і в реалії — переглянуть основні показники), що також повністю змінить розклад для бізнесу, громадян і самої держави в частині економічної політики, курсу, дефіциту бюджету та статей доходів та витрат.

Від цієї невизначеності по законодавству ( і фактично економічному курсу України на найближчий час) — у підприємств починається черговий мандраж і частина клієнтів знову почне скуповувати валюту, щоб закрити свої зовнішні зобов'язання по максимуму.

Чи загрожує Україні дефолт, і що буде, якщо НБУ запустить друкарський верстат (відео)

П'ятничні великі надходження відшкодувань ПДВ експортерам (не менше 2,4 млрд гривень), закінчення місяця і кварталу та загальна невизначеність ситуації — працює проти гривні.

Із позитивного — НБУ сьогодні продасть банкам через аукціон (а реально — розподілить між найбільшими банками $ 180 млн готівкою) для підкріплення їх кас під виплати валютним вкладникам і для проведення валютообмінних операцій. Це знизить тиск на готівковому ринку.

Додатково до цього на поведінку учасників ринку вплинуть:

1) продовження виплат відшкодувань ПДВ експортерам (істотно може змінювати співвідношення попиту і пропозиції на міжбанку);
2) завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП (вони пропонуються в гривні на термін від 84 до 2611 днів і швидше за все — лише призведуть до перевкладання раніше отриманої від погашень облігацій гривні держбанками — в нові папери);
3) стан ліквідності банків (тут не все так погано для нацвалюти, коррахунки впали на ранок понеділка до 56 млрд гривень і це дещо знизить тиск на курс).

Намагання покачати ринок з боку спекулянтів як на фоні політичної та законодавчої, так і об'єктивної економічної напруженої ситуації — продовжаться й надалі.

НБУ буде присутній на ринку як мінімум з аукціоном з готівкового долара, а швидше за все — і з інтервенціями на міжбанку в тому випадку, якщо курсові стрибки посиляться.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах 30 березня складуть до $ 270-360 млн при укладанні до 510-640 угод з коридором по долару у межах 28,00-28,35 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,20-28,15 і продаж 28,35-28,80 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20-28,30 гривень та продаж 28,40-28,50.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» вTelegram