Чим аргументують

«За відсутності співпраці з МВФ Україна буде змушена фінансувати дефіцит бюджету за рахунок емісії гривні і спалювання резервів. Ідеться про колосальні ресурси, розмір яких буде залежати від тривалості карантину.

Також різко зростає навантаження на бюджет у зв'язку з плановими виплатами за зовнішнім боргом, які неможливо покрити в умовах нестабільності на глобальних ринках, відсутність попиту або високих ставках при розміщенні. В результаті гривня з часом може впасти нижче 30 грн/$ під впливом всіх цих чинників», – вважає Шевчишин.

Читайте також: Дві умови. МВФ може збільшити розмір допомоги Україні до $8 мільярдів

Розмови про дефолт

Раніше представник України в МВФ Владислав Рашкован розповів, що буде з країною в разі дефолту. Він зазначив, що в Україні є група людей, яка просуває ідею дефолту, відзначаючи, що взяті борги країна не повинна повертати кредиторам, а спрямувати їх на допомогу бідним і знедоленим.

Але, за його словами, таке рішення призведе лише девальвації гривні, інфляції, банкрутств, соціальних протестів, насильства на вулицях і міжнародної ізоляції України.

Читайте також: Чи чекати долара по 30: скільки буде коштувати валюта у вихідні

Про що Україна домовилася з МВФ

У кінці 2019 року Україна і МВФ досягли попередньої домовленості щодо нової трирічної програми, проте офіційні документи ще не були підписані.

Раніше МВФ назвав умови, при яких може збільшити фінансування України. Зеленський констатує, що МВФ може збільшити фінансування за новою програмою до $8 млрд. Для цього парламент повинен прийняти «антиколомойский закон» про неповернення банків-банкрутів і закон про ринок землі.

Читайте також: Економіки, що розвиваються, вимагають не менше $2,5 мільярда — глава МВФ