Що прогнозують в банку

«В цілому ми прогнозуємо скорочення ВВП, що також викличе скорочення податкових надходжень. Разом з погашенням зовнішнього боргу в 2020 році це робить завершення переговорів щодо кредитного фінансування з боку МВФ абсолютним пріоритетом для України», — зазначив директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроні.

Читайте також: ЄБРР виділить мільярд на підтримку країн, де він працює. Україна серед цих країн

«Шок ланцюга постачання та збуту в Україні, можливо, позначиться менш гостро, ніж на інших економіках, тому що Україна ще не завершила процес інтеграції в глобальний ланцюг доданої вартості, — заявив Патроні. — Україна відчує наслідки споживчого шоку. Він стане результатом зменшення попиту всередині країни і стандартного попиту», — зазначив він.

Читайте також: МВФ і Світовий банк G20 закликали зупинити стягнення боргів з країн

За словами Патроні, Україна як експортер товарів відчує наслідки цінового шоку на товарних ринках. Невпевненість на глобальному ринку також вплине не девальвацію гривні і збільшення ставки євробондів.

Також він зазначив, що банківська система знаходиться в хорошому стані для подолання викликів кризи.

Як оцінює ситуацію українська влада

Падіння економіки України за оптимістичного сценарію поширення коронавірусу складе 5% ВВП в 2020 році. Про це заявила заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів.

Нагадаємо, що Мінекономіки оцінило рівень падіння ВВП в січні 2020 року в 0,5%. Це перше падіння за 49 місяців.

Раніше, при міністрі Милованові й до оголошення пандемії коронавірусу у світі, у Мінекономіки прогнозували, що в 2020 році зростання валового внутрішнього продукту України складе 3,7%.

Читайте також: Після пандемії світова економіка стане іншою — НБУ

У Нацбанку очікували, що економічне зростання буде поступово прискорюватися — до 3,5% у 2020 році і 4% в 2021-2022 роках.

Раніше повідомлялося

  • Президент Володимир Зеленський повідомляв, що Україна може отримати загалом від Світового банку, МВФ та ЄБРР «не менше $10 млрд.
  • Європейський банк реконструкції і розвитку планує активізувати свою підтримку компаніям, щоб допомогти їм боротися з наростаючим впливом пандемії коронавірусу.