Про що Зеленський говорив з МВФ

«У всіх дзвінках і розмовах з МВФ домовитися про збільшення і отримати для України в 2 рази більше коштів… Про реструктуризацію боргів і перенесення термінів ми теж говорили. Я ще не отримав відповіді», — сказав президент. Інших подробиць він не уточнив.

Разом з тим, за словами Зеленського, Міжнародний валютний фонд може збільшити фінансування за новою програмою до $8 млрд, а розмір першого траншу може скласти $2 млрд.

Читайте також: Мінфін: Держборг у лютому скоротився до 2 трильйонів

Що раніше говорили про реструктуризацію

  • 24 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів має намір створити стабілізаційний фонд для підтримки громадян і бізнесу в 200 млрд гривень і почав переговори з міжнародними партнерами про реструктуризацію державного боргу.
  • Після чого пресслужба Кабміну повідомила, що Україна продовжить виконувати свої зобов'язання перед кредиторами в повному обсязі.
  • Український уряд не збирається проводити реструктуризацію, тобто змінювати умови державних запозичень, незважаючи на економічну кризу, пов'язану з коронавірусом. Про це повідомив міністр фінансів України Ігор Уманський в коментарі Reuters.

Читайте також: У НБУ розповіли, коли і скільки Україна повинна виплатити за зовнішнім боргом в 2020 році

Нагадаємо

  • У лютому 2020 року сукупний державний та гарантований державою борг України в еквіваленті в національній валюті зменшився на 1,46% та склав 2 047,8 млрд грн, а в еквіваленті в іноземній валюті – на 0,02% до $83,38 млрд.

  • За даними Міністерства фінансів, на початок лютого розмір державного боргу України становив $83,43 мільярда, з яких $40,58 мільярда — зовнішні запозичення.

  • За січень-лютий борг зріс більш ніж на 2,6%, або на 46 млрд грн.

  • На погашення держборгу за цей період було витрачено 51,7 млрд грн, або 87,6% планових коштів на звітний період.

  • За рахунок більш низького курсу гривні по відношенню до долара, ніж передбачено в держбюджеті на цей рік вдалося заощадити на обслуговуванні боргу.

Читайте також: Мінфін у слайдах показав, як скоротився держборг

  • У цілому протягом 2020 року Україні необхідно виплатити 169,24 млрд гривень за зовнішніми боргами і 231,46 млрд гривень за внутрішніми боргами.