Підрахунки Торгово-промислової палати

«За оцінками офіційної статистики, в Україні близько 3,5 млн осіб працюють у тіньовому секторі. З них у „карантинних“ галузях задіяні близько 1 млн осіб. Офіційно в цих галузях працюють ще близько 2,9 млн осіб. Таким чином, всього через карантин вимушено не працюють близько 4 млн осіб», — говорить Чижиков.

За підрахунками ТПП, близько 500-700 тисяч неофіційно зайнятих із закриттям бізнесів на карантин сьогодні фактично не мають роботи.

Читайте також: У лютому середня зарплата зросла на 120 гривень, — Держстат

«Якщо додати майже 1,5 млн безробітних, то отримуємо кількість незайнятих на рівні 2,0-2,2 млн осіб», — сказав президент Торгово-промислової палати України.

Чижиков зазначив, що одним з пріоритетів має бути збереження робочих місць і бізнесу підприємців. У середньому, збереження одного робочого місця в 5 разів дешевше, ніж створити нове.

Читайте також: У Кабміні обіцяють виплати всім, хто залишився без роботи через карантин

Допомога по безробіттю

Правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття прийняло рішення про підвищення з 1 березня 2020 року мінімального розміру допомоги по безробіттю:

  • для осіб, виплати яким призначаються з урахуванням заробітної плати та страхового стажу, мінімальний розмір допомоги по безробіттю збільшено з 1630 грн до 1800 грн;
  • для осіб, виплати яким призначаються без урахування заробітної плати та страхового стажу, мінімальний розмір допомоги по безробіттю збільшено з 610 грн до 650 грн.

Як влада підтримає українців під час карантину

  • Фонд соціального страхування України буде виплачувати працівникам, які знаходяться на обсервації під наглядом медиків, 50% заробітної плати.
  • Медичні працівники, які будуть працювати над ліквідацією епідемії коронавірусу, будуть отримувати надбавку до заробітної плати в розмірі до 200%. Про це йдеться в прийнятому законі №3219.
  • Пенсіонерам, які отримують менше 5000 гривень, доплатять за 1000 гривень.