«На цьому тижні ми лише в три з п’яти днів виходили на ринок з інтервенціями для згладжування курсових коливань і загалом продали досить невеликий обсяг валюти – менше $80 млн. Курс гривні на міжбанку продовжував коливатися на рівні близько 28 грн/$», — повідомили в НБУ.

Попит на валюту з боку населення впав: останніми днями громадяни продають навіть більше, ніж купують.

«Відплив коштів нерезидентів незначний. Основний попит на валюту формують українські компанії, втім він загалом врівноважується пропозицією валюти з боку експортерів», — зазначили в НБУ.

У середу НБУ також провів операцію з банками з обміну отриманого з-за кордону готівкового долару на їх безготівкову валюту.

Читайте також: НБУ порадив українцям не приймати імпульсивних рішень. Депозит в гривні все одно вигідніше, ніж долар під матрацом

Дефіциту не буде

27 березня Національний банк анонсував два аукціони з обміну готівкового долара на безготівковий для поповнення кас банків.

  • 30 березня НБУ запропонує банкам для обміну на готівку $180 млн.
  • Відтак Нацбанк планує провести ще один аукціон у п'ятницю, 3 квітня, коли з'явиться чергова партія готівки.

Скільки валюти вже отримали банки

  • Нагадаємо, цього тижня Нацбанк отримав з-за кордону партію готівкового долара США, щоб поповнити каси банків готівкою.

Читайте також: Банки отримали готівковий долар. НБУ провів перший аукціон з обміну $130 мільйонів

  • У середу, 25 березня, відбувся перший аукціон з обміну безготівкової валюти. Участь у цій операції взяли 11 з 14 банків, які мають статус системно важливих. Запропонований Нацбанком обсяг готівкової валюти становив $130 млн і був повністю викуплений банками.

  • 19 березня Нацбанк провів перший аукціон з обміну готівкової валюти на безготівкову з оголошеним граничним обсягом у 100 млн євро. Банки викупили 36 мільйонів євро.

  • 20 березня лише два банки подали заявки на 6,2 млн євро при оголошеному обсязі у 200 млн євро.

  • Додаткових запитів на поповнення кас євровими банкнотами Нацбанк наразі не отримує.