«В тих умовах, у яких ми сьогодні знаходимось, як і інші країни доречі, помірне зільшення бюджетного дефіциту є нормальним. На сьогодні, ми бачимо, що у часи кризи уряди всіх держав збільшують видатки і це нормально. МВФ це розуміє. Головне питання тут — це методи покриття дефіциту», - заявила Рожкова.

Читайте також: Дві умови. МВФ може збільшити розмір допомоги Україні до $8 мільярдів

За її словами, під час переговорів з МВФ, які проводяться щодо нової програми співпраці, обговорюється і питання збільшення бюджетного дефіциту.

Що відомо про збільшення дефіциту

  • Кабінет міністрів підготував зміни до закону про державний бюджет 2020 року, які передбачають зростання його дефіциту на 202 млрд грн і витрачання в ручному режимі Мінфіном 124 млрд грн.

  • Доходи бюджету будуть зменшені на 116,9 млрд грн (до 0,979 трлн грн), а видатки збільшать на 86,3 млрд грн (до 1,27 трлн грн).

Читайте також: Дефіцит держбюджету може зрости в 3,5 раза — заступник голови Офісу президента

Передісторія

  • Раніше у Мінфіні повідомили, що розробляють зміни в закон про держбюджет на 2020 рік, щоб перерозподілити кошти на фінансування боротьби з коронавірусом в країні і пов'язаної з цим кризи.

  • Повідомлялося також, що Кабмін планує перенаправити на боротьбу з можливою епідемією кошти, передбачені на інвестиційні проекти у Державному фонді регіонального розвитку.

Читайте також: Витрати на карантин: дефіцит бюджету потрібно збільшити на 200 мільярдів

  • За даними Рахункової палати, у держбюджеті України є мінімум 5 млрд грн, які можна перенаправити на підтримку медицини для боротьби з коронавірусом.