Засновник інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак поділився на сторінці у фейсбуці своїм баченням того, як пандемія коронавірусу вплинула на американські фондові ринки, позиції долара та чим це може відгукнутися в Україні.

«Лідерство» у захворюваннях та смертності від коронавірусу вчергове змінює континент. З азійського Китаю через європейську Італію воно перекинулося на північ Нового Світу — в Сполучені Штати Америки. 

Реакція на події американських фондових ринків

Спочатку цифри приголомшують. Ні, не червоним кольором, який символізує падіння цін на акції, а навпаки. Все зелене. І не просто зелене, а величезні показники зростання. І це після позавчорашніх світових рекордів (американські індекси зросли на понад 11%). Сьогодні знову «космос» — біля 6% вгору.

Така ніби-то нелогічна поведінка фондових ринків виникла не сьогодні. Останніми роками інвестори в американські цінні папери грають у досить небезпечну гру «чим гірше, тим краще». Маю на увазі, що чим гірша ситуація в реальній економіці, тим сильніші стимули від американського уряду та центробанку (ФРС).

Зокрема, цього тижня Конгрес ухвалив програму додаткових витрат бюджету на $2 трильйони, а Федрезерв пообіцяв швидко друкувати необмежену кількість доларів. На «свіжі» долари ФРС викуповуватиме, практично, будь-які американські активи.

Читайте також: Корона-криза: як боротьба за економіку вбиває світові валюти

Логічно було би припустити, що долар повинен швидко падати до інших твердих іноземних валют. Але ні. Індекс долара зараз такий же, як і місяць тому, і як півроку тому, ще до кризи. Хоча коливання доларового індекса величезні — майже 10% протягом березня.

Причина в тому, що інші розвинуті країни ведуть себе подібним чином — друкують величезні обсяги своїх валют. І справа не в змаганні — хто більше надрукує, щоб не допустити посилення своїх валют проти «американця». Уряди і центробанки інших розвинутих країн рятують свої економіки, заливаючи всі потреби свіжими грішми.

А що ж в Україні?

У нас навпаки: гривні в обігу стає значно менше. Нацбанк за останній місяць вивів з обігу близько ₴50 млрд, продавши зі своїх ЗВР $2 млрд.

Тобто гривень у світі стало сильно менше, а доларів та інших твердих валют — набагато більше. Знову логічно було би припустити, що гривня буде посилюватися до долара. Але і тут відбувається не так. Курс долара до гривні сьогодні перевищив позначку 28 грн/$.

Чому так? Фінансисти остерігаються, що Нацбанк теж почне друкувати незабезпечену гривню у великих обсягах, якщо Україна не виконає свої зобов‘язання перед МВФ, тобто Верховна Рада не ухвалить закон про ринок с/г землі та «антиколомойський» закон. Тоді наступить кінець макрофінансової стабільності, до якої ми вже почали звикати, та прийде дефолт.