Ще до 16 години вчорашнього дня на міжбанку і в обмінниках було все відносно спокійно. НБУ продавав валюту на торгах по 28,22 гривні, але особливого ажіотажу не було і регулятору було досить продати всього $ 11 млн, щоб вирівняти попит і пропозицію.

Але стоїло уряду запропонувати провести переформатування бюджету (скоротити очікувані доходи та збільшити витрати), як плутанина почала наростати. Крім цього, інтрига з приводу завтрашнього засідання Верховної Ради по землі та «антіколомойскому» закону і піар на цьому окремих політиків — зробили свою справу.

Фінансисти злякалися, а населення в черговий раз занервувало (навіть з урахуванням карантину). Пролунав знайомий клич — даєш долар по 30-35 і ажіотаж моментально посилився. По факту — нічого особливо не змінилося в економіці за ці декілька годин (там, як і раніше — поки погано), а депутати так і не підтримали ідей чиновників — але ринок знову взбаламутили.

Чи загрожує Україні дефолт, і що буде, якщо НБУ запустить друкарський верстат (відео)

Сьогодні саме цей — багато в чому деструктивний чинник — буде суттєво впливати на курс і настрої у учасників міжбанку та на готівковий ринок, де власники обмінників на страхах та ризиках знову подтягнули котирування вгору.

Крім цього, на поведінку ринку вплине:

1) чергові ралі по парі євро / долар, де на момент написання статті євро виріс до 1,1020 долара (а вночі доходив і до 1,045);

2) період виплат відшкодувань ПДВ експортерам;

3) наближення кінця місяця і кварталу у бізнесу.

Торги, стараннями наших депутатів і чиновників, сьогодні будуть досить напруженими і ми впевнені, що для зняття тиску на курс — НБУ доведеться виходити на міжбанк з продажем долара. На штучному ажіотажі — спекулятивні атаки на гривню посиляться.

На момент завершення написання статті на ринку вже з'явився Нацбанк з продажем долара для зняття паніки.

За нашими прогнозами — обсяги операцій на торгах 27 березня складуть до $ 350 млн при укладанні до 510 угод з широким і багато в чому спекулятивним коридором по долару у межах 27,95 — 28,40 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,80-28,30 і продаж 28,45-28,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20-28,50 гривень та продаж 28,70-29,00.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram